BANKOVIĆ: Ne osećam nikakvu krivicu

Lokalne vesti - Četvrtak 12.11.2015 - 17:34

Vranje - Boban Banković, vlasnik Građevinskog preduzeća „Banković“ iz Crne Trave koje je izvelo radove na obnovi vranjskog pozorišta u sklopu prve faze, tvrdi da nije koristio neispravni i kontaminirani oplatol preduzeća „Ekosekund“, uprkos navodima iz Instituta „Vinča“ da se radi o potpuno istom oplatolu koji je upotrebljen u slučaju tzv. „smrdljivih zgrada“ u Beogradu.

Banković: Izlivanje kanalizacije uzrok smrada; Foto: bankovic.co.rs Banković: Izlivanje kanalizacije uzrok smrada; Foto: bankovic.co.rs

- Ne osećam nikakvu krivicu. Pogledajte zapisnik Građevinske inspekcije sa gradilišta od 29. septembra prošle godine gde se konstatuje da koristimo potpuno drugi oplatol proizvođača NIS.

 

Javnost treba da zna još i ovo. Oplatol proizvođača „Ekosekund“ i u ovom momentu prodaje se sa svim certifikatima, atestima i dozvolama na tržištu Srbije. Dakle, čak i da smo koristili oplatol tog proizvođača, on je potpuno legalan - kaže Banković.

Gradsko veće Vranja je u svojim zaključcima i saopštenju za javnost prošle sedmice navelo da očekuje od GP „Banković“ da snosi „sve novonastale troškove usled upotrebe oplatola na šta ga obavezuje ugovor o izvođenju radova“, kao i „penale zbog nepoštovanja rokova za uvođenje u posao drugih izvođača“.

Gradski pravobranilac Dragan Mihajlović ističe da će, ako Banković ovo ne ispoštuje, lokalna samouprava aktivirati bankarske garancije.

- Ako ta sredstva ne budu dovoljna za sanaciju, moraćemo da se naplatimo preko suda. Ukoliko se ispostavi da su lagali za oplatol, znači da je postojala namera i to bi mogao da bude razlog i za pokretanje krivične odgovornosti - navodi Mihajlović.

Banković, pak, smatra da nije prekršio nijedan zakonski propis i poziva se na član 179 Zakona o obligacionim odnosima u kome se kaže da za nanetu štetu odgovara onaj ko stavi u promet sporni proizvod. Dodaje da je rano za priču o dodatnim troškovima i plaćanju penala.

- Videćemo ko i šta treba da plaća, šta treba da se sanira kad budu imali plan i elaborat. Zakon je na mojoj strani, smatram da ne treba da snosim finansijske, niti bilo kakve druge posledice. Ko je pustio oplatol u prodaju, taj plaća štetu - ističe Banković.

Takođe, dodaje i da nije on krivac za kašnjenje druge faze, kako mu to spočitavaju opštinari. Izvođač je odabran pre osam meseci, ali po rečima Bankovića nije dao garanciju banke.

- Preprojektovana je cela dokumentacija, promenjeni su uslovi tendera i prošli su svi rokovi trajanja ponude, sad meni hoće da stave na teret što radovi druge faze nisu počeli.

Kakve ja veze s tim imam?! Oni su mogli da uvedu izvođača u gradilište još pre osam meseci. Sada pokušavaju preko mojih leđa da se operu neke stvari, to neću dozvoliti - kaže Banković.

On podseća da je objekat nakon završetka prve faze predao naručiocu u ispravnom stanju, te da postoji zapisnik o primopredaji na koji niko nije imao primedbe.

- Podsećam da se tri puta izlivala kanalizacija u podrumu pozorišta jer je mreža urađena loše i ide četiri, pet metara iznad nivoa prostora. Ta izlivanja su uzrok teškog mirisa u podrumskom prostoru.

Takođe, iz „Vinče“ kažu da za koncentracije ovih jedinjenja u građevinskim materijalima ne postoje propisane dozvoljene vrednosti. Ako je tako, onda može da bude tih štetnih materija koliko god hoćeš. Ako ne postoje granične vrednosti, to znači da ne postoje ni adekvatni propisi o tome - zaključuje Banković.

Dejan Dimić
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: