Bez duvanskog dima u centru Vranja

Lokalne vesti - Sreda 31.05.2017 - 10:07

Svetski dan bez duvanskog dima 31. maj obeležen je u centru Vranja “Bazarom zdravlja“, koji je organizovao Centar za prevenciju.

Besplatni preventivni pregledi u centru. Foto: S.Tasić/OK Radio Besplatni preventivni pregledi u centru. Foto: S.Tasić/OK Radio

Građanima su bili dostupni besplatni preventivni pregleledi, i to merenje nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska uz savete za odvikavanje od pušenja i promociju zdravih stilova života.

Volonteri “Crvenog krsta” delili su zdravstveno - edukativni materijal o štetnosti pušenja po zdravlje.

Pušači su imali mogućnosti da svoju cigaretu zamene bombonom.

Doktor Dragan Pešić kaže da je glavni cilj ovakvih aktivnosti pre svega  skretanje pažnje javnosti na zdravstvene posledice upotrebe duvanskih proizvoda i izlaganja duvanskom dimu.

- Tu su i ekonomske posledice upravo zbog ogromnih troškova za lečenje posledica delovanja duvanskog dima i smanjenja produktivnosti zbog izostajanja sa posla što je pretnja razvoju i sadržano je u ovogodišnjem sloganu “Duvan - pretnja razvoju”, reci ne duvanu, zaštiti zdravlje, smanji siromaštvo i doprinesi razvoju.

Oko 6 miliona ljudi svake godine umire zbog korišćenja duvana, a predviđa se da će ova brojka da naraste na više od 8 miliona do 2030. godine ako se aktivnosti ne intenziviraju.
 
Duvan je pretnja za svaku osobu, bez obzira na pol, starost, rasu, kulturni ili obrazovni nivo. On dovodi  do patnje, bolesti i smrti, osiromašuje porodice i nacionalne ekonomije
- ukazuje Pešić.

Učenici osnovnih i srednjih škola iz Vranja izložili su svoje crteže i poruke na temu „Pušenje ili zdravlje“, ali su promovisali redovnu, kontinuiranu fizičku aktivnost kroz javni čas fizičkog vaspitanja.

 


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: