Biblioteka: Da sačuvamo PRAVOSLAVNO DUHOVNO BLAGO

Lokalne vesti - Utorak 01.08.2017 - 09:26

Biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju, počinje sa realizacijom projekta “Trezor stare i retke knjige Eparhije vranjske” u saradnji sa Eparhijom vranjskom.

Planira se izrada kataloga stare i retke knjige FOTO: D. Ristić/OK Radio Planira se izrada kataloga stare i retke knjige FOTO: D. Ristić/OK Radio

Ovim projektom se nastavlja evidentiranje pravoslavnog kulturnog blaga Eparhije vranjske u Vranju.
 
- Budući da je prvi deo ovog projekta bio jako zapažen i uspešan, dobili smo mogućnost da nastavimo rad na evidentiranju, proučavanju i valorizaciji stare i retke knjige u manastirima i crkvama Eparhije vranjske i uvođenja iste u jedinstveni registar stare i retke knjige Narodne biblioteke Srbije – navode iz Biblioteke “Bora Stanković”.

Projektom se planira nabavka dodatne savremene opreme i obilazak hramova kao značajnih kulturno-istorijskih spomenika.

Cilj projekta je očuvanje i zaštita stare i retke knjige kao dela duhovne kulturne baštine od propadanja i zaborava.

Nakon rada na terenu na osnovu evidentirane građe predviđena je izrada i promocija kataloga stare i retke knjige obiđenih manastira i crkava Eparhije vranjske.

Rok za realizaciju ovog značajnog projekta je decembar 2017. godine.

Projekat je podržalo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije sa 737.050 dinara dok će Biblioteka učestvovati sa 455.100 dinara.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: