Biblioteka za sve u Surdulici

Lokalne vesti - Četvrtak 22.12.2016 - 11:46

Vranje - Biblioteka "Radoje Domanović " u Surdulici ove jeseni realizovala je projekat pod nazivom "Biblioteka za sve", koji je sa milion dinara podstaklo Ministarstvo kulture.

Ministarstvo kulture za surduličke đake. Foto: D.Milošević Ministarstvo kulture za surduličke đake. Foto: D.Milošević

Sredstva su bila namenjena za unapređenje mesnih područnih biblioteka u Klisuri i Božici i nabavku kompjutera, rafova, novih knjiga i platna za video bimove.

Centralna surdulička biblioteka ovim je dobila neophodne uslove za još kvalitetniji rad kao i nove knjige za dečije odeljenje. Poseban deo projekta bio je posvećen najmladjim učenicima  sedam osnovnih škola koliko ih ima na području opštine.

Njima su upriličeni i susreti sa poznatim dečijim piscima kao što su Tode Nikoletić, Jasminka Petrović, Branko Stevanović i Uroš Petrović. U ovim susretima učestvovalo je više od 600 dece.

Najvažniji deo projekta bile su kreativne radionice pod nazivom "Mi čitamo - mi smo in", predvidjene za učenike od prvog do osmog razreda svih osnovnih škola iz opštine.

Vesna Georgiev, direktorka biblioteke u Surdulici, kaže da je cilj radionica bio razvijanje čitalačke kulture i razvijanje kreativnog delovanja kod dece.

- U tome je učestvovalo oko 160 deteta, a kao nagrada za uloženi napor nastala je knjiga sa radovima učesnika, koja je naslovljena istim imenom kao i radionice " Mi čitamo - mi smo in".

Ona je izašla iz štampe i predstavlja finale našeg projekta. U njoj se nalaze pesme i priče na srpskom, bugarskom i romskom jeziku.

Bez sumnje našem projektu smo dodali još jedan veći značaj ovim delom, i verujem da će se kroz određeno vreme i projekte roditi neko novo literarno delo stvoreno rukama dece
- kaže Georgijev.

Radionice su vođene od strane prosvetnih radnika Minje Đorđić, Maje Tončev, Ivane Veličković i Elizabete Georgiev iz Narodne biblioteke "Detko Petrov" u Dimitrovgradu.

Tokom rada na radionicama sa decom su obrađene različite teme, a ono što su deca naučila dato je u literarnom i likovnom obliku.

Narodna biblioteka u Surdulici, sa područnim odeljenjima u Klisuri i Božici, je kroz ovaj projekat dobila četiri računara, triprojekciona platna, dva video projektora, jedan foto aparat, jedan foto kopir aparat, dve metalne police za knjige, 454 knjiga za poljoprivrednu biblioteku i dečije odeljenje i četiri pesnička susreta sa radionicama za 160 učenika svih osnovnih škola.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: