BOGOJAVLJANJE U VRANJU: Krst okupan za 60.000 (FOTO)

Lokalne vesti - Ponedeljak 19.01.2015 - 12:10

U ponedeljak je i u Vranju proslavljeno Bogojavljanje, a u Sabornom hramu ”Svete Trojice“, Bogojavljensku vodu osveštao je Episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom.

Gužva na Bogojavljanje u Vranju, foto Slobodan Stojković Gužva na Bogojavljanje u Vranju, foto Slobodan Stojković

Ove godine Bogojavljenski krst u Vranju okupan je za 61.000 dinara, a “kum“ za ovu godinu je Vranjanka Jasmina Janković.

Prošlogodišnji “kum” krsta za Bogojavljanje je Dejan Nikolić Kantar koji je kupao krst za 120.000 dinara.

On je ove godine odredio početni iznos kupanja krsta na 5.000 dinara.

– Verujem u Boga i volela sam to odavno. I prošle godine sam pokušala da kupam krst, ali je prošlogodišnji kum dao više para od mene.

Po prvi put sam kuma Bogajavljenskom krstu. Veoma sam srećna zbog toga i očekujem da će mojoj porodici i meni ovaj krst tokom godine čuvati zdravlje i mom domu doneti sreću, radost i veselje – kazala je ovogodišnja kuma Jasmina Janković.

Kao što to obično biva svake godine i danas su svi koji su došli za vodu hteli da budu prvi kojima će voda biti natočena, pa je u dvorištu Sabornog hrama u jednom trenutku nastao opšti haos i masovno guranje.

Na Bogojavljenje, prema srpskom narodnom običaju, u pravoslavnim hramovima se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja, a vernici izmenjuju pozdrave - "Bog se javi", "Vaistinu se javi".


                        
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: