BORINA NEDELJA: Mali milioni

Lokalne vesti - Petak 13.03.2015 - 11:07

I ove godine „Borina nedelja“ u Vranju, 49. po redu biće organizovana od 23. do 29. marta.

Mihailović (desno) tvrdi da Vranje odvaja malo para za Mihailović (desno) tvrdi da Vranje odvaja malo para za

Pripreme za ovu manifestaciju koju organizuje književna zajednica „Borisav Stanković“ sredstvima lokalnog budžeta idu otežano, jer je opredeljen iznos, tvrdi organizator, daleko manji od potrebnog.

Urednik Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović kaže da gradsko rukovodstvo prosipa demagogiju o nekakvoj štednji i da je u pitanju samo brutalan i neodgovoran odnos prema ovoj manifestaciji kulture.

– Čak su i sumu od prošle godine sada prepolovili. Obavešten sam da će to biti negde oko milion i po, a za prošlogodišnju je bilo izdvojeno više od dva miliona dinara.

Tada su rekli da su sredstva tolika zbog štednje i da se više neće štedeti na „Borinoj nedlji“ i sada imamo još goru situaciju.

Uopšte ne znam kako ćemo da realizujemo program. Trpeće sve, od programa do nagrada – kaže Mihailović.

On dodaje da bi za nesmetanu organizaciju, ali bez svih nagrada, trebalo izdvojiti najmanje 2,5 miliona dinara.

– Sa svim uštedama i na donjoj granici, bez 2,5 miliona ne može da prođe. To je neki minimum minimuma.

To što se vade na kobajagi štednju budžeta je čista demagogija. Ako se našlo za starlete od anonimnih donatora i Gorana Bregovića, bez ideje da potcenjujem Bregovića, onda od istih tih donatora može da se nađe još milion dinara, ali se nema volje i neće se.

Pošto su izgubili spor, sada idu na ekonomsko iscrpljivanje. Ovo je 49. „Borina nedelja“ i sledeće godine je jubilarna, dakle pola veka manifestacije i tim pre je sve ovo daleko brutalnije. Velika bruka za grad – kaže Mihailović.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić potvrdio je za OK Radio da će za ovogodišnju „Borinu nedelju“ biti izdvojeno oko milion i po dinara.

– I ove godine organizator „Borine nedelje“ biće Književna zajednica, a Grad će finansijski pomoći organizaciju te manifestacije.

Dakle, neće biti dve odvojene manifestacije i mi to nismo želeli ni one godine kada smo imali takvu situaciju.

Samo smo želeli i želimo da finansijski uredimo tokove. Tako, „Borina nedelja“ neće da košta osam miliona, nego milion i nešto.

Ne možemo da dopustimo da nam se pare troše kome kako padne na pamet – kaže Antić.

Podsetimo da je zbog sukoba između lokalne samouprave i Književne zajednice, 2011. i 2012. godine Vranje bilo domaćin dve iste manifestacije kulture. Književna zajednica je tužila Grad i zatražila utvrđivanje čija je zapravo „Borina nedelja“.

Sudsko veće Višeg suda u Vranju donelo je presudu u korist Književne zajednice i Miroslava Cere Mihailovića.

Presudom je Gradu zabranjeno organizovanje književnih manifestacija “Borina nedelja” i “Justinove blagovesti”, kao i raspisivanje konkursa i dodela književne nagrade “Borisav Stanković”.

autor: Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: