Bratime se Palić i Vlasina

Lokalne vesti - Subota 13.12.2014 - 10:28

Vranje - Početkom naredne godine trebalo bi da bude potpisan dokument o saradnji Surdulice i Subotice na polju ekonomije, turizma i razvijanja i postizanja evropskih vrednosti.

Vlasinsko jezero - biser juga Srbije Vlasinsko jezero - biser juga Srbije

Po rečima Nebojše Domazeta, predsednika Inicijativnog odbora i turizmologa, ova akcija nosi radni naziv  „Dva SU više“, čime se simbolično ističe prednost ovakve vrste saradnje i naglašava da Surdulica i Subotica, odnosno dva SU, udružene imaju više potencijala, nego kada pojedinačno nastupaju na tržištu.

- Inicijativa za razvijanje prijateljstva i partnerstva, odnosno bratimljenje Surdulice i Subotice, je neuobičajena  zbog izražene geografske i etngrafske različitosti  uključenih krajeva.

Ove dve sredine imaju brojne privredne i geografske  različitosti, ali se one savršeno uklapaju, uzajamno se pojačavaju i dopunjuju, što predstavlja izrazitu prednost i privredno - ekonomski potencijal, naročito u sferi turizma -  kaže Domazet.

Domazet ododaje  da  su različitosti preduslov za održivo partnerstvo,  jer izazivaju međusobna interesovanja, pokreću privrednu saradnju i razmenu dobara, putovanja i boravke u drugoj sredini.

- Pošto Subotica ima oko 140.000 stanovnika, a Surdulica čak deset puta manje,  predložili smo da se u ovaj vid saradnje uključe i ostale opštine na jugu Srbije, odnosno Vladičin Han, Crvna Trava, Bosilegrad  i Grad Vranje, kao i Pernik u susednoj Bugarskoj.

Na taj način bi na tzv. „Južnom polu“ bratimljenih zajednica  bilo oko 267.000 stanovnika – kaže Domazet.

Slađana Tasić

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: