Britanski ambasador u Vranju

Lokalne vesti - Četvrtak 23.10.2014 - 17:14

Ambasador Velike Brtitanije u Srbiji Denis Kif, posetio je u četvrtak jug Srbije.

ispred spomenika Izabel Emsli Haton u Vranju ispred spomenika Izabel Emsli Haton u Vranju

U Bujanovcu i Preševu razgovarao je sa predstavnicima političkih partija Albanaca, uoči predstojećih izbora za savete nacionalnih manjina, dok je u Vranju sa rukovodstvom grada položio cveće na spomen obeležja Izabel Emsli Haton, britanske doktorke, koja je sa  inostranim medicinskim osobljem pomagala srpskoj vojsci i civilima u Prvom svetskom ratu.

Ona je takođe, 1918. godine formirala i prvu bolnicu u Vranju, koja je radila tačno godinu dana.

Obraćajući se učenicima Srednje medicinske škole „Izabel Emsli Haton“, njegova ekselencija Denis Kif, rekao je da se na ovaj način Srbija i Velika Britanija sećaju  ne samo hrabre škotske doktorke, nego svog medicinskog osoblja koje je pomagalo stanovništvu i vojsci u Velikom ratu.

- Dugujem veliku zahvalnost Srbiji i Vranju što čuvaju od zaborava naše heroine. U naredne četiri godine planiramo da obiđemo sva mesta u Srbiji, koja govore o vezama britanskog i srpskog naroda. Doktorka Haton je došla u Vranje, vođena medicinskim i ljudskim motivima.

Na spomeniku ledi Haton ispred Doma zdravlja piše „Srbija ne zaboravlja“. Mogu da vam kažem, da ni mi ne zaboravljamo – rekao je Kif.

Doktor Vukašin Antić, rekao je da se danas odaje pošta bolničarkama koje su pomagale narodu i vojsci u Prvom svetskom  ratu, i da Srbija i Vranje nikada neće zaboraviti plemenite heroine.

- U vreme kada su britanske sanitetske misije došle u Vranje, najbliži lekar bio je na udaljenosti od 80 kilometara.

One su primer kako trebaju da izugledaju zdravstveni radenici i koliko velika može da bude njihova plemenitost – rekao je Antić.

Nakon polaganjua venaca na spomen bistu ispred Srednje medicinske škole u Vranju, britanski ambasador  i direktorka ove ustanove Gordana Jovanović, posadili su drvo u znak prijateljstva britanskog i srpskog naroda.

Slađana Tasić

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: