Bujanovac: Multietničko kulturno leto

Lokalne vesti - Četvrtak 11.02.2016 - 13:40

Bujanovac je multietnički grad koji se diči bogatom kulturnom tradicijom, a tamošnji Dom kulture je mesto gde se ostvaruje misija kulture da spaja, a ne razdvaja.

Kulturno leto se održava na platou ispred Doma kulture; Foto: DK Kulturno leto se održava na platou ispred Doma kulture; Foto: DK

Kada se govori o tradiciji i kulturi u Bujanovcu, pre svega se misli na raznolikost folklora i narodnih nošnji ovog dela Srbije.

Folklornu baštinu bujanovačkog kraja čuva veći broj kulturno-umetničkih društava.

Pod krovom Doma kulture „Vuk Karadžić“ su dva albanska društva: „Glas doline“ i „Jehona“, dva srpska, „Kolo“ i „Soko“ i romski KUD „Zulfićar Bajramović“.

Svi oni izvode svoje programe koji su bitan deo multietničke ponude bujanovačke kulture.

Najveća kulturna manifestacija u Bujanovcu je „Kulturno leto“ koje se održava svake godine tokom jula.

Tokom tridesetak dana trajanja festivala godišnje, organizuju se koncerti, izložbe, priredbe, nastupi folklorista, pozorišne predstave i sve to na otvorenom, na platou ispred Doma kulture.

Pored Srba i Albanaca, u Domu kulture svoje manifestacije organizuju i pripadnici romske nacionalnosti, a posebno su masovne njihove „Romske večeri“.

Pored "Kulturnog leta“, u tradicionalne manifestacije koje organizuje Dom kulture, ubrajaju se i "Izbor za najlepše uskršnje jaje", koje traje 4 dana.

"Majske manifestacije" traju 10, a "Smotra recitatora" 2 dana.

"Novembarska nedelja" je sedmodnevna manifestacija, kojom se obeležava Dan Doma kulture i posvećena je Vuku Karadžiću i njegovom radu.

Tada se održava još jedna zapažena multietnička smotra tradicije i običaja ovog kraja, "Vredne ruke".

To je svojevrsna smotra ručnih radova i rukotvorina ljudi ovog kraja, uz koju se organizuju i koncerti srpskih i albanskih izvođača.

 U ovoj ustanovi svoje programe održavaju i sve bujanovačke osnovne i srednje škole, Muzička škola, udruženja građana i druge organizacije.

Poslednjih godina učinjeni su i napori da se obogati program kulturne ponude Doma kulture “Vuk Karadžić”.

- Prošle godine je u saradnji sa opštinom Preševo organizovan Festival kratkometražnog filma, koji bi već ove godine trebalo da preraste u regionalni.

Dom kulture je kupio opremu za prikazivanje filmova, koja se montira i Bujanovac bi u naredna dva meseca trebalo da dobije i bioskop
– kaže direktor Doma kulture Arsim Aslani.

Svi programi se finansiraju skromnim sredstvima, koja se izdvajaju iz budžeta opštine.

Aslani smatra da se previše para iz budžeta za kulturu izdvaja za kulturno-umetnička društva, a uz malo veća ulaganja, moglo bi da se uradi mnogo više po pitanju kulture.

- Bujanovac ima sedam ili osam kulturno-umetničkih društava, a na primer nema pozorište, što je realna potreba grada – ocenjuje Aslani.

Zbog opštih mera štednje u Srbiji i kultura u Bujanovcu će morati da još više stegne kaiš.

- U ovoj godini budžet nam je smanjen za 500.000 dinara.

Kako mi i inače radimo sa skromnim sredstvima, to nije beznačajno smanjenje
– kaže Arsim Aslani.

Ipak, ovo ne bi trebalo da se odrazi na kulturnu ponudu ove ustanove, jer će izdvajanja za manifestacije ostati na istom nivou, a manje para će se izdvajati za tehničko i tekuće održavanje objekta.

U okviru Doma kulture radi i Američki kutak, koji organizuje kurseve engleskog jezika i razne prezentacije.

- Za ove kurseve vlada veliko interesovanje i tu se naročito gube sve etničke razlike između meštana Bujanovca – zaključuje Aslani.

 

    


Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: