BUKA razara Vranje

Lokalne vesti - Ponedeljak 05.12.2016 - 21:13

Grad Vranje u najskorije vreme počeće sa rešavanjem problema prekomerne buke, koji se tretira kao jedan od vidova komunalnog zagađenja i predstavlja potencijalni zdravstveni problem za građane.

Kafići u centru permanentni izvor buke FOTO OK Radio Kafići u centru permanentni izvor buke FOTO OK Radio

Problem sa nekontrolisanim nivoom buke u gradu obično kulminira u letnjim mesecima, kada se saobraćaju, svakodnevnom izvoru zvučnog zagađenja pridruže glasna muzika iz kafića, raznorazna slavlja, žive svirke, luna parkovi i slično.

Naročito se stanari iz centra grada žale na nemogućnost odmora u noćnim satima.

Plan da se u Vranju nivo buke stavi pod kontrolu, postoji još od 2012. godine, kada je tadašnje Gradsko veće donelo odluku o merama zaštite od buke.

Tada je izvršeno zvučno zoniranje, kojim je teritorija grada podeljena u šest zona i za svaku je propisana dnevna i noćna granica.

Određene su i kazne za nepoštovanje ove odluke i one se kreću u rasponu od 15.000 do čak 500.000 dinara.

Međutim, za sprovođenje ovakvih mera potrebno je i svakodnevno merenje nivoa buke i na tom stepeniku se zastalo.


ZZJZ Vranje je 2013. godine predložio program sistematskog praćenja nivoa buke u gradu, međutim, tada taj predlog nije usvojen.

Iz Zavoda navode da su oni jedina institucija u Pčinjskom okrugu, koja je akreditovana za ove poslove od strane Akreditacionog tela Srbije (ATS) i da poseduju i znanje i odgovarajuću opremu.

Dr Jovica Stojanović iz ZZJZ kaže da Zavod trenutno radi samo merenja po zahtevu inspekcije ili zahtevu vlasnika objekta radi dobijanja dozvola.

- Sistematsko merenje nivoa buke služi, ne samo kao dokaz za kažnjavanje onih koji ne poštuju odluke grada, već i za urbanističko planiranje, lociranje industrijskih zona, davanje dozvola i slično.  

Naš program, koji smo dostavili lokalnim vlastima pre tri godine, i dalje je aktuelan i novo rukovodstvo grada bi trebalo da se izjasni o njemu
– kaže Stojanović.

On navodi da je saobraćaj glavni izvor buke u gradu, a noću glasna muzika i galama iz ugostiteljskih objekata, zbog čega su svojevremeno građani potpisivali i peticije.

Standardi Evropske Unije o dozvoljenom nivou buke, koje smo i mi prihvatili, vrlo su rigorozni.

Maksimalne vrednosti za stambena naselja, u zatvorenom prostoru, pri zatvorenim prozorima, iznose 35 decibela danju i 30 decibela u toku noći.

Miodrag Simić, specijalista nuklearne fizike iz ZZJZ u Vranju kaže da je kontinualno merenje buke zakonska obaveza svih lokalnih samouprava.

 

LIMITATORI
Miodrag Simić kaže da se u razvijenim zemljama problem glasne muzike rešava limitatorima buke, koji su obavezni za sve ugostiteljske objekte.

- Ako se jačina muzike prekorači, taj limitator automatski isključuje struju.

Ali to bi moralo da se reguliše zakonom, na teritoriji cele zemlje – kaže Simić.


- U vreme kada je vršeno zoniranje teritorije grada, mi smo od 32 merne tačke ustanovili da je na 29 njih bilo prekoračenje dozvoljenog nivoa buke.

Ključna merna mesta po tom projektu bila su oko bolnice, škola, vrtića, stambenih naselja i ona mesta na kojima je bilo najviše pritužbi građana: BID zona, Brankova ulica, Trg Bratstva i jedinstva i slična.

Naročito velika prekoračenja su bila u centralnoj gradskoj zoni, u blizini kafića, na šta se ljudi i dalje žale inspekcijskim službama
– navodi Simić.

Na zahtev inspekcije, ZZJZ vrši individualna merenja, ali ona najčešće ne odražavaju pravo stanje stvari.

- Kada mi dođemo na merenje, vršimo ga na osnovu prezentovanih podataka koje nam daje vlasnik objekta i mi u izveštaju samo konstatujemo to stanje.

Nemamo nikakve ingerencije da mu, kao što bi trebalo, odredimo maksimalni nivo na pojačivaču snage, ako se radi o muzičkom uređaju ili npr. na kompresoru, ako je reč o vulkanizerskoj radnji, pa se na osnovu toga, svako prekoračenje kažnjava
– objašnjava Simić.

On navodi primer vlasnika servisa za motocikle, kojeg su prijavile komšije, jer im je smetala svakodnevna buka motora.

- Mi dođemo i izmerimo dozvoljen nivo. A on, nakon toga, počne namerno da turira motore kako bi još više nervirao komšije.

U takvim slučajevima, mi ne možemo ništa naročito da uradimo
– opisuje Simić.

Zbog toga bi, smatraju u Zavodu, merenja trebalo da se vrše svakodnevno, a onda bi bilo lakše i sankcionisati prekršioce.


Pomoćnik gradonačelnika za oblast primarne zdravstvene zaštite i javnog zdravlja Aleksandar Stajić kaže za OK Radio da je u četvrtak održan sastanak sa predstavnicima ZZJZ u Vranju.

- Mi želimo da objedinimo monitoring buke, aerozagađenje i ispitivanje vode.

Hoćemo da se nivo zvučnog zagađenja ispituje na više mernih mesta, sa više merenja, kao što želimo i da ispitivanjem obuhvatimo i više česama u gradu, nego što je to sada slučaj
– kaže Stajić.

On navodi da će grad najverovatnije tražiti da se objedine svi ovi poslovi.

- Najverovatnije ćemo da raspišemo tender na kome će imati prava da konkuriše i ZZJZ, ali i svi ostali subjekti u zemlji koji se bave ovim delatnostima.

Bitan nam je kvalitet poslova, ali i cena, tako da će najbolji i najpovoljniji ponuđač dobiti posao
– najavljuje Stajić.

 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: