Cera: Bora se zbog vas obrće u grobu!

Lokalne vesti - Subota 21.06.2014 - 11:11

Književna zajednica „Bora Stanković“ iz Vranja oglasila se novim saopštenjem za javnost, a u povodu, kako su naglasili, istupanja u javnost nekoliko pojedinaca koji su se osetili prozvanim ranijim istupima Zajednice, „ili su se osnovano ili ne prepoznali u određenom kontekstu“.

Mihailović Mihailović

Reč je, kako je naglašeno u saopštenju koje je potpisao urednik Zajednice Miroslav Mihailović, o gradonačelniku Zoranu Antiću,  gradskom pravobraniocu Draganu Mihajloviću i direktoru Muzeja Draganu Dejanoviću.

- S obzirom na ozbiljnost situacije nije neočekivan ovakav frontalni gard aktera ove farsične ujdurme sračunat na uobičajeno samoamnestiranje i odbranu neodbranjivog. Istina je neumoljiva - kaže se u saopštenju Zajednice, i iznose sledeće, po njima nepobitne činjenice.

Sva potraživanja, odnosno, svi računi JP „Novi dom“ vezani za rekonstrukciju Kuće pisaca, poznate kao Pribojčića kuća, adresovani su na Književnu zajednicu i plaćeni sa njenog računa, o čemu postoji originalna dokumentacija.

Tačno je da je Opština Vranje prebacivala na račun Zajednice određena sredstva, ali ta sredstva nisu bila namenska, već sredstva za redovne aktivnosti, materijalne troškove i plate zaposlenih, po i danas važećem ugovoru o pružanju usluga u kulturi koji je KZ potpisala sa Opštinom Vranje, te se ni po kom osnovu ne mogu smatrati sredstvima opštinskog budžeta.

- To je jasno i studentu prve godine pravnog fakulteta. Sudu su priloženi i precizni podaci koliko je Zajednica uložila sopstvenih sredstava, koliko je bilo donacija i td.

Dakle, ponavljamo: reč je o klasičnoj otimačini sračunatoj na potpunom zatiranju ove institucije kulture, jer je svakome jasno da se ne može ovakav posao obavljati sa ulice - kaže se u saopšštenju Zajednice.

- Što se Muzeja tiče i reakcije mladog kolege D. Dejanovića, pretpostavljam da nije upoznat sa činjenicom da se njegov prethodnik Slađan Ivanović zdušno uključio u ovu nečastivu rabotu obrativši se Gradskom veću, prethodno precizno partijski instruiran, zahtevom u kojem traži da se Kuća pisaca ustupi Muzeju radi, navodno, izmeštanja dela ugrožene muzejske postavke.

Ovde nije reč samo u cinizmu koliko u klasičnom bezobrazluku kada se dobro zna da Muzej raspolaže sa više hiljada kvadrata namenskog, a neiskorišćenog prostora, kao i prostora neprivedenog nameni.

Zgrada Haremluka, npr. potpuno adekvatna za ovakve potrebe, pretvorena je u kafanu i izdaje se pod zakup!

Amam je, kao što je dobro poznato, nakon tzv. rekonstrukcije zatvoren i pre nego što je otvoren!

Šta je sa više od hiljadu kvadrata i 100.000 evra NIP-a odobrenih za sređivanje muzejskog depoa u zgradi Centra za kulturu?

Šta je sa Galerijom i ogromnom salom muzeja na spratu u kojoj se trenira stoni tenis, karate i ko zna šta još?

Šta je sa Borinom kućom, koja samo što se ne uruši i u kojoj muzejska postavka nije promenjena od otvaranja, daleke 1967. godine?

To je bezmalo pola veka, gospodo, i to je zapravo vaš odnos prema kulturi i tradiciji, prema nasleđu i neizmernim nacionalnim vrednostima, prema nacionalnom blagu!

Dok vi uništavate institucije sa njegovim imenom, poučeni vašim primerom i atmosferom koju ste zdušno trudeći se stvorili, huligani ruše njegov spomenik u parku, pale pozorište...

Mnogo je nepočinstava zbog kojih se on danas prevrće u grobu!

Uostalom, to ne boli! Zašto narodu ne kažete istinu? Da li od Kuće pisaca hoćete da napravite saunu, „slanu sobu“ ili nešto čega mi ne možemo da se setimo, a vama bi predstavljalo novo zadovoljstvo i užitak? - pita se na kraju saopštenja potpisnik, urednik Zajednice Miroslav Mihailović.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: