CERA: U Borinom Vranju LIPICANERI važniji nego PISCI

Lokalne vesti - Subota 25.11.2017 - 07:50

Miroslav Cera Mihailović, pesnik i urednik Književne zajednice „Bora Stanković“ dopisom je odgovorio gradskim vlastima Vranja, u kojem ukazuje na nedoličan odnos prema njemu lično i instituciji kulture na čijem je čelu.

Cera Mihailović: Komesarski pogrom Književne zajednice FOTO: D. Ristić/OK Radio Cera Mihailović: Komesarski pogrom Književne zajednice FOTO: D. Ristić/OK Radio

Aktuelna polemika pokrenuta je tekstom u “Večernjim novostima” u kojem je Mihailović optužio gradske vlasti da su mu neosnovano odbili zahtev za uplatu doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje, na šta kao samostalni umetnik, ima pravo.

Pesnik je ovaj čin okvalifikovao kao „klasičan politički linč“, sračunat na zastrašivanje.

U reakciji na ovaj tekst, gradsko rukovodstvo Vranja u svom saopštenju navodi da nisu iznenađeni Cerinom retorikom.

- Očekivano i već viđeno jer u nedostatku argumenata koristite vokabular koji su naučile i ptice na grani.
 
Pozivajući se na ugrožavanje slobode mišljenja, vešto pokušavate da prikrijete drugu stranu medalje, na kojoj se nataložilo mnogo toga – piše u saopštenju u kojem se ističe da je Mihailović inkasirao 24 miliona dinara iz budžeta grada, a na osnovu ranije  sklopljenih ugovora, uz brojne privilegije koje je uživao svih proteklih godina.

U svom odgovoru, Cera Mihailović kaže da „Rukovodstvo grada Vranja“, koje naziva samozvanim organom lokalne samouprave, ne samo da ni jednom rečju ne demantuje navode iz teksta na koji se poziva, već, naprotiv, potvrđuje svoju samovolju i protivzakonito delovanje.
 
- Da nije tako, zar bi bilo toliko izgubljenih sudskih sporova i štete nanete građanima i gradskom budžetu?

Sudske sporove protiv Gradske uprave nije vodio Miroslav Cera Mihailović, već Književna zajednica „Borisav Stanković“ u kojoj je Mihailović radio kao glavni i odgovorni urednik, a direktna su posledica jeftine politikantske trgovine i besprizornog političkog nasilja prema ovoj instituciji kulture i zaposlenima u njoj od strane ondašnjih gradskih čelnika
– pojašnjava pesnik i dodaje da su od dosuđene sume podmirena zaostala dugovanja za realizovane programe, a njemu delimično nadoknađene samo neisplaćene zarade od početka spora.

Ilustrujući „privilegije“ navedene u gradskom saopštenju, Mihailović ukazuje da bezmalo čitavu deceniju živi bez plate, doprinosa za penziono, socijalno i zdravstveno osiguranje, iako je ozbiljno narušenog zdravlja.

Mihailović se osvrće i na fotografije koje bi, po navodima rukovodstva Vranja, trebalo da svedoče o njegovoj nebrizi za povereno mu kulturno nasleđe.
 
On tvrdi da su fotografije načinjene u pomoćnom objektu, a ne u nekadašnjem radnom prostoru Književne zajednice, iz kojeg je sudski iseljena.

- Komunalci su, po nalogu doskorašnjeg gradskog pravobranioca, razbucali magacinski prostor Zajednice, pokušavši da sve što se našlo od knjiga, časopisa, rekvizita za scenografiju i nameštaja izbace na gradsku deponiju.

Očigledne su, dakle, maliciozne namere članova „rukovodstva“ koji nikada nogom nisu kročili u ovu instituciju, a kamoli pratili neki od blizu 700 realizovanih programa ili, sačuvaj Bože, pročitali makar jedan od više od stotinu objavljenih naslova u njenom izdanju
– piše Mihailović svom odgovoru.

On ističe i, kako kaže, neuvažavanje sugestija Ministarstva kulture, koje poziva Gradsku upravu Vranja da sa Upravnim odborom KZ Borisav Stanković „strpljivim dijalogom iznađe obostrano prihvatljivo rešenje“ koje bi bilo „od velike koristi i za kulturu Vranja, ali i za kulturu Srbije.

- Nastavak sprovođenja komesarskog, antikulturnog i anticivilizacijskog pogroma doveo je dotle da se u gradu Bore Stankovića i Sv. Ave Justina radije dovode i sa većim uvažavanjem dočekuju lipicaneri nego pisci.

Verovatno što se ovi drugi ne mogu tek tako zauzdati pa uzjahati
– zaključuje Miroslav Cera Mihailović.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: