Čuvari kutija još čekaju na dnevnice

Lokalne vesti - Petak 09.09.2016 - 11:55

Više od četiri meseca nakon izbora koji su održani 24. aprila, neki članovi biračkih komisija u Vranju još uvek nisu dobili svoje dnevnice, saznaje OK Radio.

Dnevnice uzimaju samo prisutni članovi biračkih odbora; Foto: D. Ristić/OK Radio Dnevnice uzimaju samo prisutni članovi biračkih odbora; Foto: D. Ristić/OK Radio

Po zakonskoj proceduri, naknadu za dnevnice članovima biračkih odbora sa biračkih lista koje su imale kandidate na parlamentarnim izborima, isplaćuje Republička izborna komisija (RIK).

Sve ostale, u ovom slučaju članove biračkih odbora grupa građana sa lista koje su imale samo kandidate na lokalnim izborima, isplaćuje lokalna samouprava i tu se radi o vrlo malom broju ljudi.

Na zahtev OK Radija, Republička izborna komisija je poslala zvaničan dopis u kome stoji da je RIK Gradskoj upravi u Vranju 25. maja prenela 6.288.500 dinara za tu namenu.

Međutim, prema saznanjima OK Radija, neki članovi biračkih odbora, četiri meseca nakon izbora, još uvek nisu isplaćeni.

Odgovor smo potražili od Nebojše Savića, šefa odseka za finansije Gradske uprave.


Savić navodi da je isplata pri kraju, a da je glavni deo članova biračkih komisija isplaćen u toku juna.

- Ostali su neisplaćeni samo još oni sa pogrešnim brojevima tekućih računa i oni koji nisu bili prisutni na izbornim mestima.

U toku je ispravka brojeva, ljudi dolaze lično sa fotokopijama tekućih računa i to se isplaćuje.

Ostalo je još možda stotinak neisplaćenih
– odgovara Savić.

On navodi i da postoji još jedan mali broj onih koji nisu evidentirani na listi prisutnosti na biračkim mestima, ali se interesuju za isplatu dnevnica.

- Takvi obično najviše „dižu prašinu“. Ukoliko i jesu bili na biračkim mestima, morali su tog dana da budu evidentirani na listama prisutnosti, jer je sada kasno za to – navodi Savić.

Inače, po podacima RIK-a, za 635 prisutnih predsednika i zamenika predsednika biračkih odbora u stalnom sastavu, predviđena je isplata 1.167.500 dinara.

Za prisutne članove i zamenike članova biračkih odbora u proširenom sastavu, njih 3.414, predviđena je isplata 5.121.000 dinara.

Dnevnica predsednika i zamenika biračkih odbora iznosi 2.500, a dnevnica članova biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu iznosi 1.500 dinara.  
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: