Cvetković: Činovnici radili po propisu, građani varali!

Lokalne vesti - Ponedeljak 23.11.2015 - 13:43

Miodrag Cvetković, načelnik Odeljenja društvene brige o deci, reagovao je na pisanje OK Radija od pre deset dana o proneverama u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu u Vranju, tvrdeći da je falsifikovanja i pronevera bilo od strane stranaka, a da su činovnici radili sve po propisima.

Cvetković u redakciji OK Radija; Foto: D. Ristić Cvetković u redakciji OK Radija; Foto: D. Ristić

Cvetković kaže da su navodi iz teksta od strane izvora iz Gradske uprave o proneverama službenika i stranaka, tj. građana koji su tražili ostvarivanje prava na dečiji dodatak, većinom neistiniti.

- Kolega Jovan Mladenović i ja smo jednim permanentnim radom otkrili da 18 do 20 predmeta koji imaju potvrde o primanjima na kojima je smanjivan iznos.

 

Reč je potvrdama radnika „Geoksa“, vojske, „Alfe“ i beogradske firme „Rinol“. To smo otkrili početkom februara ove godine.

Nakon toga, u pedesetak predmeta, predstavnica „Geoksa“ je imala uvid kod nas, uz dopuštenje Žike Nedeljkovića, nečelnika Sekretarijata za socijalnu zaštitu, u okviru koga je i Odeljenje društvene brige o deci.

Te predmete je ona listala, čitala podatke iz njih, fotografisala i slala pomoću mobilnog telefona trećem licu. Sve uz dozvolu načelnika.

 

Ja sam upozoravao da je to krivično delo i službena tajna, i da načelnik nema pravo da daje službene podatke trećem licu. Načelnik me je onda udaljio iz kancelarije - kaže Cvetković.

On dodaje da je potom pomenuta prdstavnica „Geoksa“, kada je sve to obavila, rekla da će morati da zaštiti ime firme.

- Ona je izjavila da će podneti prijavu protiv N.N. lica koje je ucenjivalo njene radanike da donose falsifikovane potvrde. Ona praktično, štiteći svoju firmu okrivljuje činovnike Odeljenja društvene  brige o deci.

Mi smo isto obavestili i predstavnike vojske o ovim slučajevima. Vojska nije tražila da joj se daju predmeti na uvid. Mi smo na potvrdama koje smo dobijali imali legalne pečate firmi za koje rade.

Nama je vojska poslala potvrde sa drugim iznosima, a mi smo sve to uputili načelnici Gradske uprave na dalje prosleđivanje - pojašnjava Cvetković.

On dodaje da činovnici koji rade na obradi dokumenata za  dečiji dodatak, stranke ni ne vide,  već da predmete dobijaju oformljene iz pisarnice.

- Čitav ovaj slučaj je ustvari ujdurma dve najjače političke opcije u Vranju. One se sukobljavaju oko socijalnih pitanja i socijalnih davanja.

Time se praktično vrši pritisak na nadležne istražne organe koji treba da rade svoj posao i stvara se pogrešna slika u javnom mnjenju o ovom slučaju.

Mi smo sve naše predmete koje smo pronašli dostavili policiji na uvid. Kod nas se sprovodi tzv. regresni postupak. To znači da sve stranke, tj. građani već vraćaju novac koji su nezakonito uzeli po ovom osnovu - navodi Cvetković.

On dodaje i da nema mnogo takvih slučajeva. Svega desetak, a da su ostale nepravilnosti on i njegove kolege sprečili u startu.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: