Da li deca danas prebrzo odrastaju?

Zivot i stil - Nedelja 16.11.2014 - 09:27

Internet i društvene mreže poput Facebooka utiču na to da deca sazrevaju mnogo brže od prethodnih generacija.

Foto: Paul Inkles / Flickr.com Foto: Paul Inkles / Flickr.com

Većina roditelja u nedavno sprovedenoj anketi u Velikoj Britaniji rekla je da je zabrinuta zbog toga što im deca “prebrzo odrastaju”, a 77 odsto njih za to krivi internet.

Ispitani roditelji takođe kažu da 70 dece starije od 12 godina sada pretražuje mrežu bez nadzora starijih.

Istraživanje je sprovela firma koja se bavi bezbednošću na internetu BullGuard.

Više od 2.000 roditelja sa decom uzrasta između osam i 12 godina odgovarala je na pitanja o deci, njihovim navikama i ponašanju.

Gotovo polovina roditelja rekla je da oseća pritisak da deci kupi najnovije tehnološke “igraške”. Više od 50 odsto dozvoljava deci da pretražuju internet bez nadzora i preuzimaju aplikacije već od desete godine.

U proseku, polovina roditelja rekla je da ne bi imala ništa protiv da dete ima Facebook nalog u 12. godini.

Današnji desetogodišnjak može da uživa i u tabletu, odabiru odeće koju će nositi, a ume sebi da napravi i doručak, pokazalo je istraživanje.

Međutim, on ne može sam putovati autobusom, nositi šminku i dobiti e-mail nalog, do 11. godine.

Studija je takođe pokazala da 40 odsto roditelja smatra iritantnim što zvezde i prijatelji imaju više uticaja na njihovu decu, od njih samih.

Toni Nit, izvršni direktor firme Get Safe Online kaže: “Današnja deca su deo digitalne generacije i oni ne znaju da postoji drugačiji način života, koji ne uključuje internet i moderne uređaje. Međutim, mladi ljudi moraju da shvate rizike i granice koje ne bi trebalo da prelaze”.

- Deo toga je poverenje i obrazovanje. Najbolje je rano uputiti decu u brigu o bezbednosti na internetu, a to znači da i roditelji moraju znati više o savremenim tokovima na internetu - kaže Nit.


 

DAILY MAIL, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: