Da manistre ponovo zažive

Lokalne vesti - Subota 23.08.2014 - 08:22

Narodni muzej u Vranju počinje realizaciju sasvim neobičnog projekta - izrade nakita od manistri, tradicionalni nakit od perlica.

Iva Laković spašava stari zanat Iva Laković spašava stari zanat

Iva Laković, etnolog iz te kulturno-istorijske institucije kaže da će u septembru biti organizovane radionice sa desetak zainteresovanih polaznika.

Radionice će  trajati mesec dana, a instruktori su etnolozi iz Beograda koji se godinama bave izradom tradicionalnog nakita.

Ministarstvo kulture za taj projekat opredelilo je 100.000 dinara.

- Taj nakit je zastupljen u Gornjoj Pčinji na odevnim predmetima. U celom Pčinjskom okrugu jedino u tom predelu uz pčinjsku nošnju se koristi kao ukras.

Polaznici će učiti da izrađuju tradicionalni pčinjski nakit od perlica. Cilj je da ta radionica zaživi pošto je taj zanat zaboravljen – kaže Lakovićeva.

Lakovićeva napominje da je obišla sva sela u Gornjoj Pčinji i da se uverila da se takav nakit više ne izrađuje.

- To su radile starije žene, bake koje više i ne vide. Od ovih mlađih niko to ne zna, jer im niko nije preneo  znanje.

Raspitivala sam se ko bi to mogao da zna da bi obnovili taj zanat. Ko god dođe u Muzej i vidi taj nakit oduševi se i stvarno je prelep, šteta je da se on izgubi.

Tako da je cilj te radionice u stvari da to obnovimo i kasnije da izrađujemo nakit da bi se prodavao kao suvenir  u Muzeju – kaže Lakovićeva.

Naša sagovornica kaže da su u Muzeju u ponudi kopije eksponata od prstenja srednjovekovnog nakita pa do arheoloških predmeta kao što su lampe, razni pehari, magneti i razglednice.

- Samo da se kupe manistre, stočić za izradu nakita i da polaznici započnu izradu. Nadam se da ćemo da uspemo u tom projektu – kaže etnolog Iva Laković.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: