DA SE ZNA: Jug i zvanično GOLA SIROTINJA

Lokalne vesti - Petak 28.10.2016 - 08:50

Vranje - Pet opština Pčinjskog okruga spadaju u najsiromašnije u Srbiji, u kojima je stopa siromaštva preko 50 odsto, pokazuje istraživanje “Mapa siromaštva u Srbiji: Nalazi i implikacije po javnu politiku”.

Jug Srbije najsiromašniji deo Evrope FOTO D. Ristić/OK Radio Jug Srbije najsiromašniji deo Evrope FOTO D. Ristić/OK Radio

Prema ovom istraživanju, opština Preševo je na drugom mestu u Srbiji, odmah nakon Tutina i  stopa siromaštva u najjužnijoj srpskoj opštini iznosi 63,6 odsto.

Na četvrtom mestu, iza Bojnika, nalazi se i opština Bujanovac, sa stopom siromaštva od 54,6 odsto.

Među opštinama sa stopom siromaštva od preko 50 odsto nalaze se i opštine Bosilegrad, Vladičin Han i Trgovište.

U ovoj grupi najsiromašnijih su listom opština sa juga Srbije: Babušnica, Gadžin Han, Doljevac, Žitorađa, Medveđa i Crna Trava.

Poređenja radi, Kragujevac ima stopu siromaštva od 23,8 odsto, Valjevo 24,5 odsto, Užice 17,9 odsto, Čačak 24,3 odsto, Šabac 32,3 odsto.

Najmanja stopa siromaštva je u opštini Novi Beograd i iznosi 4,8 odsto, pokazuju podaci iz ovog istraživanja.

Vrlo blizu su Vračar, Stari grad i Savski venac, sa 5,3, 5,4, odnosno 5,7 odsto.

Državni sekretar Ministarstva rada Nenad Ivanišević tvrdi da upravo uredba o namenskim transferima ima za cilj da smanji “jaz siromaštva” između Beograda i drugih, naročito južnih  opština u Srbiji.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verhejen kaže da se Svetska banka bavi  smanjenjem siromaštva i pospešivanje privrednog rasta identifikacijom, prepoznavanjem onih koji su u najvećem riziku od siromaštva, gde žive i zašto su zapravo ti regioni pogođeniji u odnosu na druge.

- Ako pogledamo mape, vidimo da je najveći rizik od siromaštva u jugoistočnoj Srbiji i delovima Vojvodine.

Uzrok je nedostatak infrastrukture u tim regionima. Pitanje saobraćajne povezanosti, a iznenađujuće da u tim regionima postoje velike razlike između opština i okruga
- kaže Verhejen.

Prema njegovom mišljenju, da li će neke aktivnosti na lokalnom nivou pomoći da se te razlike ujednače, pitanje je koje još traži odgovor, a to će, kako smatra, pomoći da se razume uticaj drugih reformi na kojima Svetska banka sarađuje sa vladom.

- Na primer, Koridor 11, koji će povezati jug Srbije, otvoriće mogućnosti za razvoj nerazvijenih delova Srbije - rekao je Verhejen.

Istraživanje “Mapa siromaštva u Srbiji: Nalazi i implikacije po javnu politiku” delo je Republičkog zavoda za statistiku i Svetske banke, urađeno na osnovu podataka dobijenih u popisu domaćinstava i stanova 2011. i ankete o prihodima i uslovima života.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: