Dajte KRV

Lokalne vesti - Utorak 09.08.2016 - 10:52

U centru Vranja u utorak je počela akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, koju organizuju Služba transrfuzije vranjskog ZC-a i Crveni krst.

Centar Vranja, naredna četiri dana FOTO S. Tasić/OK Radio Centar Vranja, naredna četiri dana FOTO S. Tasić/OK Radio

Ovo je osma godina za redom kako se organizuje ovakva akcija, jer je u letnjem periodu, po rečima transfuziologa Dušana Jovanovića, odziv davaoca u blagom opadanju.

- Priliv davaoca u samoj službi je dosta manji tokom leta, pa je to jedan od razloga što ovako izlazimo na ulicu.

Na ovaj način promovišemo i dobrovoljno davalaštvo, je prolaznici mogu da vide da to nije ništa strašno, i da  se odluče da daju krv.

Davanje krvi ne narušava zdravlje, a predstavlja izuzetno human čin, naročito u trenucima kada  nema dovoljno krvi, jer ponekad jedna jedinica krvi može da spasi nečiji život
- kaže Jovanović.

Iskustva iz prethodnih godina pokazuju da je odziv građana u ovakvim akcijama dobar, i za nedelju dana je ranijih godina prikupljano i 115 do 120 jedinica.

Potrebe u ZC Vranje za krvlju kreću se od 15 do 30 jedinica u toku dana.

Ovogodišnja akcija je kraća i traje samo četiri dana, u periodu od devet do 12 časova u pešačkoj zoni.

Akciju dobrovoljnog davalaštva krvi i ove godine pomogla je „Bivoda“, koja je za dobrovoljne davaoce obezbedila osveženje.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: