DAN VINARA: Vino kao merak i sudbina

Lokalne vesti - Utorak 14.02.2017 - 10:33

Vranje - Oliver Jović, inženjer tekstilne tehnologije, već nekoliko godina proizvodi vina za svoju dušu i najbliže prijatelje, koja su po kvalitetu, prema oceni nadležnih institucija, uz rame sa najpoznatijim vinskim brendovima u Srbiji.

Jović želi da napravi i veliku vinariju FOTO S. Tasić/OK Radio Jović želi da napravi i veliku vinariju FOTO S. Tasić/OK Radio

Tradicija vinogradarstva u porodici Jović, održava se decenijama unazad.

Sve je počelo kada je Oliverov deda u Kunovu, na padinama Kukavice, zasadio prve čokote loze.

U početku je porodica simbolično pravila stotinak litara prvenstveno crvenog vina.

Na dan Svetog Trifuna vinogradari po tradiciji kreću sa prvim orezivanjem vinove loze.

I Oliver  Jović je istim poslom u utorak u jednom od svojih vinograda.

- Imam jedan vinograd u Kunovu od sedam ari i nešto malo manje ovde oko kuće.

Od grožđa iz tih zasada i onoga što još malo dokupim, proizvedem  između 1.000 i 1.500 litara crvenog vina i nešto malo belog.

Podigli smo zasade merloa, kaberne sovinjona, tamjanike, prokupca…

Ovo podneblje nije najidealnije i najpogodinije za vinovu lozu, pa utoliko predstavlja i pravi izazov i uspeh upustiti se u tako nešto i proizvesti kvalitetno vino.

Vina koja proizvodim za sada nemaju ime, jer ih pravim prvenstveno za svoju dušu i merak, ali i za prijatelje i rodbinu
- priča Jović.

Zbog ljubavi prema vinu i vinogradarstvu Jovići su pre šest godina počeli  i da slave Svetog Trifuna kao svoju krsnu slavu.

Vinogradarstvo traži ulaganja, ali i veliku posvećenost i strpljivost dok vino sazreva.

- Priča o vinu praktično krene od Svetog Trifuna sa prvim orezivanjem.

Potom sledi zimsko prskanje, okopavanje i tako redom.

Stone sorte grožđa se beru već u julu, a vinske u septembru.

Nakon berbe, grožđe se mulja, radi se kupaža nekoliko sorti grožđa da bi se dobilo crveno vino.

Potom se prebacuje u sudove za vrenje, a taj proces traje negde oko dve nedelje.

Zatim se vino otače u druge sudove, gde se odvija tiho vrenje, a tek negde u martu naredne godine, može da se flašira.

Po zakonu ne bi smelo da se otače pre 31. marta
- pojašnjava Jović.

S.Tasić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: