Danas je Mala Gospojina

Lokalne vesti - Nedelja 21.09.2014 - 09:14

Vranje – Danas je Mala Gospojina (Rođenje Presvete Bogorodice ili Roždestvo Presvete Bogorodice), crkveni i narodni praznik kojim se slavi rođenje Bogorodice Marije.

Ilustracija Ilustracija

Ovaj praznik spada u red najvećih crkvenih praznika.
 
Praznik Rođenja Presvete Bogorodice – Mala Gospojina, svečano će biti proslavljen u svim hramovima Eparhije vranjske, služenjem bdenija, Svete Liturgije i narodnim saborom.

Najveći broj vernika okupiće se kod hramova posvećenim Majci Božjoj, u Gornjem Vrtogošu, Bosilegradu, Jelašnici, Tibuždu, Rataju i Prosečniku.

Prema svetim spisima, Sveta Deva Marija rodi se od starih roditelja svojih, Joakima i Ane. Otac joj beše iz plemena Davidova, a mati od roda Aronova.

Rođena u Nazaretu, a posle tri godine odvedena u hram jerusalimski, odakle se vratila opet u Nazaret, da uskoro čuje blagovest Svetog arhangela Gavrila o rođenju Sina Božjeg, Spasitelja sveta, iz njenoga prečistoga i devičanskoga tela.

Jesenje svadbe u Srbiji, od davnina, počinjale su od Male Gospojine. U poljoprivredi, Mala Gospojina je označavala vreme kada se počinjalo sa oranjem i setvom ozimih useva. U to vreme, priređivane su i razne stočarske svečanosti.

Veruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, a da jaja iz toga perioda mogu cele godine ostati sveža pa se zato ostavljaju za nasad; pilići izleženi u ove dane biće dobre nosilje.

Ovaj dan je dobar za održavanje svadbi i veridbi. U Pčinjskom okrugu najveći su u Gornjem Vrtogošu i Bosilegradu.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: