Danas je Veliki petak

Lokalne vesti - Petak 18.04.2014 - 11:13

Sve hrišćanske crkve danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti raspet i umro Isus Hristos.

Ilustraciija Ilustraciija

Ovaj dan hrišćanske žalosti je i poslednji i najznačajniji u nedelji Stradanja za sav hrišćanski svet, a Isusova smrt je uvod u radost Vaskresenja koji ove godine svi hrišćani obeležavaju u nedelju, 20. aprila.

Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica.

Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu.

Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vernici u tišini dolaze na celivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.

U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova Jevanđelja o događalima u dane Stradanja.

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta, a u Srbiji je običaj da se zaustave svi poslovi i u kući i u polju, kao i da se farbaju jaja u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života.

Patrijarh srpski Irinej čestitao je uskršnje praznike vernicima, uz poruku da je Vaskrs praznik svepravoslavnog jedinstva i svehrišćanskog zajedništva pozivajući, u ime Hrista, na jedinstvo i slogu u crkvi.

Patrijarh je u poslanici poručio da se posebno moli za braću i sestre na Bliskom istoku i Ukrajini, sa željom i molitavom da se razagna tama greha koja se nadvila nad njima i da se prosvetli um i duša sejačima mržnje prema svetom pravoslavlju i ozari mirom i svetlošću istine.

Irinej je u Patrijaršiji rekao da posebno pozdravlja stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrslog nad demonskim silama tame.
 

OK RADIO, RTS

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: