Danas su Mladenci

Lokalne vesti - Nedelja 22.03.2015 - 09:06

Pravoslavna crkva i njeni vernici u nedelju, a uvek 22. marta, praznuju Mladence, uspomenu na stradanje četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru postradali 320. godine.

Tradicionalna poslastica za mladence: mladenčiki foto blogoye/kuhinjica Tradicionalna poslastica za mladence: mladenčiki foto blogoye/kuhinjica

Praznik se obeležava u hramovima Srpske pravoslavne crkve i u domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih parova, onih koji su se venčali od prethodnih Mladenaca.

Ovaj dan posvećen je mladencima i zbog venaca kojima su mučenici venčani ljubavlju Hristovom.

I na venčanjima u crkvi, na glave mladih supružnika, stavljaju se venci, koji imaju trostruku simboliku: venci carski - svaki je čovek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući, venci mučenički, jer u braku treba podnositi žrtve, i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom.

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su Sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

Mladenci uvek padaju uz post, i zato svaka gozba koja se danas sprema mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Mlade domaćice danas dočekuju goste u svojoj kući i pokazuju svoje umeće i domaćinsku spretnost.
 

RTS, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: