Danas su zadušnice

Lokalne vesti - Subota 07.11.2015 - 10:25

Pravoslavni vernici u Srbiji, pa i u Vranju, u subotu obeležavaju Mitrovske zadušnice obilazeći grobove svojih najbližih.

Velika gužva na gradskim grobljima FOTO S. Stojković Velika gužva na gradskim grobljima FOTO S. Stojković

Na ovaj praznik, koji se uvek obeležava u subotu pred Mitrovdan, služe se pomeni i parastosi, a prema pravoslavnom običaju pale se sveće i deli hrana za pokoj duša preminulih.

U nekim krajevima u Srbiji ovaj praznik mrtvih je poznat kao zatvorne zadušnice, jer se veruje da se tog dana zatvaraju grobovi koje je sveti Petar otvorio na Duhovske zadušnice.

U celoj Srbiji se veoma poštuju ove zadušnice pred Mitrovdan, praznik Svetog Dimitrija, kada se, prema običaju, svode svi računi i rezultati iz prethodne godine.

Srbi su ovaj praznik primili od Rusa, a ruska crkva ga je ustanovila na ovaj dan u 14. veku, posle ruske pobede u Kulikovskoj bici.

Vojskovođa Dimitrije Donski zamolio je svetog Sergija Radonješkog da održi pomen palim vojnicima i da se to čini svake godine na taj dan.

Praznik je vremenom prerastao u pomen svih upokojenih, ne samo vojnika.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: