DANI VRANJA još bez glavne zvezde

Lokalne vesti - Petak 05.08.2016 - 22:02

Kraj ovogodišnjeg „Vranjskog kulturnog leta“ označiće tradicionalni „Dani Vranja“, koji će biti održani od 23. do 28. avgusta, a najvećim delom biće finansirani parama sponzora, kaže Zorica Jović, članica Gradskog veća za kulturu.

Jedan od nastupa na Danima Vranja FOTO OK Radio Jedan od nastupa na Danima Vranja FOTO OK Radio

Kako najavljuje Jovićeva, ovogodišnji „Dani Vranja“ odvijaće se u znaku restriktivne finansijske politike, a celokupna organizacija odvijaće se preko Turističke organizacije Vranja.

- Na kontu TO Vranje je ostalo još 400.000 dinara namenskih sredstava iz budžeta grada.

To su jedina sredstva koja možemo da iskoristimo iz gradskog budžeta za “Dane Vranja”
– kaže Jovićeva.


Ukupna suma koju će Grad potrošiti na organizaciju ove tradicionalne kulturno – zabavne manifestacije je mnogo manja nego prethodnih godina.

Sve ukupno će koštati od milion do milion i sto hiljada dinara, a ostatak sume izdvojiće sponzori, najavljuje većnica.


- Suma koju planiramo da prihodujemo od sponzora je oko 600 do 700 hiljada dinara.

Glavninu sume koju treba da izdvoje sponzori smo već dogovorili, a trebalo bi da se celokupna finansijska konstrukcija zatvori najkasnije do 23. avgusta
– kaže Jovićeva.


Ona kaže da su sponzori traženi na „domaćem terenu“, tako da će „Dane Vranja“ finansirati preduzetnici iz našeg grada.

- Trudili smo se da novac bude obezbeđen putem sponzorstva, a ne donacije jer smo želeli da ih ispoštujemo, da njihova imena budu na flajerima i da se njihove reklame pojave u toku trajanja manifestacije.

Želeli smo da sve bude realizovano u obostranom interesu, jer u današnje vreme nije jednostavno za sponzorstvo izdvojiti bilo koju, makar i najmanju sumu novca.

Čekamo saglasnost sponzora za javno objavljivanje, a od onih koji su nam do sada dali zeleno svetlo da njihova imena javno najavimo su „Alfa plam“ i Vinarija „Aleksić“
– otkriva većnica Jović.

S obzirom na finansijsku situaciju, program „Dana Vranja“ će biti prilagođen raspoloživim sredstvima.

Ipak, organizatori najavljuju bogat program, u kojem je akcenat dat na lokalne učesnike.

Ovogodišnje „Dane Vranja“ otvoriće u utorak, 23. avgusta u Domu vojske Pozorište „Bora Stanković“, predstavom „Igra“, po tekstu Semjuela Beketa, u režiji Ane Grigorović.

 

Glavnina programa počinje sledećeg dana, u sredu 24. avgusta, kada će u gornjem delu gradskog šetališta biti postavljeni štandovi Sajma narodnog stvaralaštva i Sajma knjiga.

Tu će biti postavljena i izložba fotografija Foto studija „Mladoženja“ sa prethodnih „Dana Vranja“.

Takođe u sredu će u Galeriji Narodnog muzeja biti postavljena i izložba autografa poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije, a u dvorištu Pribojčićeve kuće će biti održano književno veče Zorana S. Nikolića, pisca i urednika izdavačke kuće „Vranjske knjige“.

U sredu će u Galeriji Narodnog univerziteta biti otvorena i izložba umetnika učesnika „Letnjeg ateljea“ koji je počeo sa radom početkom ovog meseca.

Jedna od novina na ovogodišnjim „Danima Vranja“ biće javni čas joge, koji će biti priređen na gradskom Trgu Staniše Stošića.

Novo književno veče će u četvrtak 25. avgusta, takođe u Pribojčićevoj kući održati poznati novinar i književnik Vanja Bulić.


Iste večeri biće održana i prezentacija vranjske kuhinje u okviru Sajma hrane i pića.

Događaj koji bi ovog dana trebalo da privuče najviše pažnje je „Memorijal Bakije Bakića“ koji se održava na centralnoj bini, na platou ispred Galerije Narodnog muzeja.

Petak je dan koji će biti posvećen narodnom muzičkom stvaralaštvu, pa će na centralnoj bini najpre biti održana Međunarodna smotra folklora, koju organizuje GKUD „Sevdah“ iz Vranja, a nakon toga će koncert održati grupa „Izvor“, sa gostima Branimirom Stošićem Kacetom i Slobodanom Cobijem Jovanovićem.

U nedelju, 27. avgusta planinari kluba „Železničar 2006“ će za svoje članove i ljubitelje prirode organizovati uspon na vrh planine Grot, na 1.310 metara nadmorske visine, a druženje sa gostima – planinarima iz Makedonije će biti organizovano na Markovom kladencu.

U večernjim satima na centralnoj bini u 19 časova muzički maraton otvara Hor Muzičke škole „Stavan Mokranjac“ iz Vranja.


Nakon njih, u udarnom terminu, od 21 čas, koncert će održati pevač Petar Mitić, nakon čega počinje parada vranjskih rokera.

 

Od 23 časa planirani su nastupi grupa „Cardinal Point“, „Southern District“ i „High School Rollers“.

Završnog dana manifestacije, u nedelju 28. avgusta, organizatori najavljuju još jednu novinu u „Danima Vranja“, defile ulicama Vranja pripadnika MUP-a Srbije i njihovog orkestra.

Jedinice MUP-a će zainteresovanim građanima izvesti i pokaznu vežbu na terenu stadiona „Jumka“.

„Dani Vranjaprethodnih godina su obeležili koncerti zvučnih imena domaće muzičke scene, od kojih su 2015. godine na ovoj manifestaciji nastupili Miroslav Ilić, Nataša Bekvalac, Orthodox Celts, Dženan Lončarević.

Prethodno gradsko rukovodstvo je tada izjavljivalo da su većinu para izdvojili sponzori, koji nisu želeli da se javno eksponiraju.

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: