DECENTRALIZACIJA: Vranju još 30 miliona manje

Lokalne vesti - Četvrtak 06.10.2016 - 23:19

Izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava predviđaju smanjenje udela opština i gradova u prihodima od poreza na zarade, a grad Vranje će po toj odluci na godišnjem nivou ostati bez najamanje 30 miliona dinara.

Grad Vranje: Još smo i dobro prošli FOTO OK Radio Grad Vranje: Još smo i dobro prošli FOTO OK Radio

Od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju lokalnim samoupravama, umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima će ubuduće ostajati 77 odsto, opštinama 74 odsto, u Beogradu 66 odsto, dok će ostalo biti usmereno u budžet Srbije.

Poslanici vladajućih stranaka ocenili su da je donošenje izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava nastavak reformi i da predstavljaju iskorak u kvalitetu budžetiranja, dok opozicija tvrdi da će stvoriti još veće probleme opštinama i gradovima, te da će ih još više osiromašiti.

Slična razmišljanja o najnovijim zakonskim aktima o finansiranju lokalnih samouprava  vladaju i u Vranju.

Gradski  većnik zadužen za finansije Ivan Stanković (SDPS), kaže da će taj novac Vranje morati da nadoknadi na drugi način.

- Te prihode od 30 miliona dinara bez kojih ćemo po toj primeni zakona ostati, moraćemo da nadoknadimo agilnijom naplatom  svih prihoda koje grad Vranje administrira.

To je naplata poreza na imovinu, lokalne komunalne takse, parking. To nam je jedini izlaz da taj gubitak nadomestimo na taj način.

U suštini, cela poenta oko izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava je da se one nateraju da samostalnije rade.

Na nivou Srbije, ovakvim načinom finansiranja lokalne samouprave  bi trebalo da ovim putu nadoknađuju oko četiri milijarde dinara, tako da je grad Vranje solidno prošao, bez većih gubitaka
- ocenjuje Stanković.

Jedan od lidera vranjske opozicije Slobodan Stamenković, predsednik GrO DS -a, iz perioda svog iskustva kada je  ova stranka učestvovala u vlasti u Vranju, ukazuje da se lokalna samouprava  susreće sa veikim problemima kada treba zatvoriti finansijske konstrukcije tokom budžetske godine, i da joj je ovaj zakon još samo jedna omča oko vrata.

Postavlja se pitanje odakle će  se moći nadoknaditi sav taj manjak, a da se zadovolje sve te potrebe koje su u obavezi lokala, pre svega u infrastrukturalnom opremanju i rešavanju svakodnevnih problema.

Prisutan je i paradoks, jer je svim političkim opcijama u izbornim kampanjama lajt motiv decentralizacija, a kad izbori prođu, i kad se dobije većina, onda se opet ide na tu neku centralizaciju, da bi neke stvari držali pod kontrolu.

Nesporno je i da sve lokalne samouprave ne funkcionišu dobro. Ovako bojim se da ćemo doći u situaciju da još više osiromašimo lokalne samouprave, a kada dođu problem, pojedine će po političkoj podršci imati vetar u leđa iz Beograda i države, a pojedine n
eće - smatra Stamenković.

Igor Andonov (SDS), zamenik gradonačelnika Vranja, podseća na ranije najave koje su podrazumevale drastičnije prihode od poreza na zarade, čak i do 40  odsto.

- Najveći prihodi lokalne samouprave su od poreza na zarade, jer oni imaju i preko 30 odsto udela u budžetu.

Da su se ostvarile najave i prihodi smanjeni na 40 odsto, e to bi tek ugrozilo funkcionisanje lokala.

Ovako, ima nekih najava da će biti povećan transfer republičkih para prema lokalu, još uvek traju pregovori, pa to neće više uticati na funkcionisanje Vranja.

Ovo smanjenje nije toliko strašno, koliko je u početku izgledalo da će b
iti -  poručuje Andonov.

Odbornik opozicije i generalni sekretar vranjskog SPS - a Branimir Stojnčić kaže da je, uprkos tome što je poslanička grupa SPS - a podržala ovaj zakon, on protiv njega, jer  se njegovom primenom ide ka smanjenju i urušavanju finansijske decentralizacije Srbije.

- Smatram da svi zakoni koji se donose u tom pravcu su ceđenje suve drenovine.

Jeste da je usvojen zakon koji je mnogo blaži, u odnosu na predložen, ali ni ovo nije dobro.

Jer pored ovog, bilo je i niz drugih zakona i podzakonskiha kata koji lokalnu samoupravu samo obavezuju.

Stalno im se smanjuju prihodi, a nameću nove obaveze
- ukazuje Stojančić.
 

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: