Deki Brejker, Šaprančanin MEĐU ZVEZDAMA

Lokalne vesti - Subota 04.06.2016 - 11:14

Svet kosmologije je životno opredeljenje profesora dr Dejana Stojkovića iz Vranja.

Doktor Dejan Stojković FOTO Privatna arhiva Doktor Dejan Stojković FOTO Privatna arhiva

Ovaj već svetski priznati fizičar otišao je u Ameriku pre 20 godina i svoj naučni rad posvetio je uglavnom crnim rupama u svemiru.

Stojković je rođen u Šaprancu, najelitnijem delu Vranja, 1971. godine.

Završio je „Zmaj“ školu, a potom i gimnaziju „Bora Stanković“, sa nagrada kojima se i broj ne zna, od kojih se makar polovina odnosila na tadašnji jugoslovenski nivo.

Kao prvi u generaciji diplomirao je na Fakultetu za fiziku 1994. godine u Beogradu, da bi samo tri godine kasnije magistrirao u grupi za elementarne čestice i gravitaciju. Doktorirao je 2001. godine.

Radi i predaje na Državnom univerzitetu Njujorka u Bafalu. Dobitnik je prestižne nagrade “Marko Jarić” koju domaći naučnici  zovu srpska nagrada za fiziku.
 
Njegov rodni grad ga je dva puta nagradio sedmoseptembarskom nagradom.

Objavio je brojne radove od kojih je devet publikovano. Stojković je angažovan i kao stručnjak za ocenu kvaliteta istraživačkih projekata u SAD, uključujući i NASA panel za gravitaciju.

U Vranje Stojković dolazi kad god mu poslovne obaveze dozvoljavaju, a uglavnom jednom godišnje obavezno obiđe zavičaj, majku i prijatelje.

Sa njim smo razgovarali o kosmosu, crnim rupama i istraživanjima na kojima trenutno radi. Kad ga neko pita čime se zapravo bavi, on odgovara:

- Zavisi ko me pita. Moje dete kaže da je njegov tata naučnik, a ja kažem da sam profesor fizike, ni to nije adekvatan naziv, ali je najlakše da se razume.


Ja sam teoretičar i ono što radim je osnova eksperimentalnim fizičarima koji čitaju moje radove da bi došli do ideje za dalji rad - kaže Stojković.

Na polju fizike što se tiče elementarnih čestica nema novosti od 2012. godine kada je CERN (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja) otkrio Higsovu česticu i dobio Nobelovu nagradu za to epohalno otkriće. Novosti ima na drugim poljima, objašnjava ovaj naučnik.

 - Pre nekoliko meseci Lajgo, veoma osetljiv detektor gravitacionih talasa otkrio je prvi put u istoriji gravitacione talase.

To je poslednja predikcija Ajštanove opšte teorije revaliteta koja još  uvek nije bila potvrđena.

Posle sto godina, gravitacioni talasi su otkriveni i to je sledeća Nobelova nagrada
- kaže Stojković.

Njega najviše privlače istraživanja o mini crnim rupama koja su bila izuzetno važna prilikom pokretanja Velikog sudarača hadrona (LHC) u CERN-u.

Mini crne rupe se traže na osnovu programa BlacMax koji je Stojković napisao zajedno sa svojim kolegama.

- Ponosan sam na svoj rad, jer pokušavam da definišem nove pravce u rešavanju fundamentalnih problema. Na primer, predložio sam novi tip zvezda koje se zovu elektro slabe zvezde.

Ako one jednog dana budu otkrivene, to će biti neverovatan uspeh.

Uspehom smatram i dobijanje granta od 600.000 evra za dalja istraživanja
- kaže Stojković.

Mali broj ljudi zna da je u CERNU grupa fizičara izmislila protokol World Wide Web (www) kako bi međusobno lakše komunicirali, a onda su umrežili ceo svet.

To je indirektna beneficija teoretske nauke, kaže Stojković.


- Prelomni trenutak za mene je bio kada sam prvi put na hodniku Univeziteta sreo jednog nobelovca. Shvatio sam da je on samo čovek.

Shvatio sam da i on ne zna sve, da neke stvari znam kao i on a da neke stvari zna bolje od mene
- priseća se Stojković.

Po  dolasku u Srbiju, održao je predavanje na Insitutu za fiziku i susreo sa kolegama i studentima na Pedagoškom fakultetu u Vranju sa kojima je razgovarao o matematici.

Pre odlaska u Ameriku održaće još jedno predavanje na Kolarcu na temu „Šta je vreme“.

Dejana njegovi vranjski drugovi znaju kao Brejker. Na pitanje kako je dobio nadimak sa osmehom se vratio u dane mladosti. Tih osamdesetih bio je popularan brejk dens. Voleo je tu igru i tako dobio nadimak.

- Za Vranje me sve vezuje, porodica, prijatelji, hrana i vazduh. Lepo mi je u rodnom gradu.

Možda bih se vratio kad bi imao adekvatne uslove za rad. Ponekad mi je lakše da razumem svemir nego recimo poltiku u našoj zemlji.

Iako mnogi nisu verovali u moj izbor, ja sam bio istrajan u svojoj odluci da se bavim kosmologijom i gravitacijom.

Velika je greška u životu kada radite posao za koji ste dobro plaćeni, a niste zadovoljni
- završava Stojković.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: