DEOBNI BILANS: Ko je pao sa kruške a živi na jabuci?

Lokalne vesti - Četvrtak 20.11.2014 - 08:59

Odbornici Skupštine grada Vranja odobrili su formiranje Komisije za praćenje deobnog bilansa u ZC, iako je taj posao već odavno završen a deoba i zvanično prihvaćena.

Vranjska Skupština - Ko će biti više u krivu? Vranjska Skupština - Ko će biti više u krivu?

Predlog za formiranje te komisije izazvao je oštre reakcije odbornika opozicionih stranaka, koji su ocenili da je reč o, kako su kazali, „detinjim i ćoravim poslovima“, ali i „neviđenoj gluposti“.

Ja uopšte ne znam zašto se sada polemiše o deobnom bilansu koji je već usvojen od strane dva ministra.

Kada se budu formirala dva subjekta, Dom zdravlja i Bolnica, njihova rukovodstva će raditi na rešavanju problema u vranjskom zdravstvu.

Grad sa tim neće imati ništa, već će samo pomoći koliko može, kao i Ministarstvo zdravlja.

Ovo formiranje komisije je šala, odnosno „detinja rabota“, jer se formira komisija za praćenje deobnog bilansa u ZC koji je završen
– kaže odbornik SNS Miroslav Nešić.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić ocenio je da se nakon jednočasovne, a možda i višečasovne rasprave oko ove komisije odbornici „vrte kao kiša oko Kragujevca“.

Mi ne želimo da prolongiramo izdvajanje Doma zdravlja i Bolnice iz sastava ZC, kako to neki odbornici tvrde.

Mi smo odavno tražili izmenu deobnog bilansa i i dalje ga tražimo. Apsolutno nismo protiv formiranja jedne i druge ustanove.

Mi samo želimo da zaštitimo interes lokalne samouprave. Sva dugovanja pripašće osnivaču ustanove, a u ovom slučaju osnivačka prava ne preuzima „tatko mi Dragan“, nego Grad Vranje, što znači da će lokalni budžet da plaća sve obaveze i dugove dosadašnje koje ima Dom zdravlja.

To praktično znači opterećenje budžeta u startu sa 180 miliona dinara, a možda i više
– kaže Antić.

On je dodao da gradsko rukovodstvo „nije palo s kruške, niti živi na jabuci“ i da odlično zna šta radi, te da ga ne interesuje što je „neka tamo ministarka“ potpisala deobni bilans.

- Mi tražimo način da izađemo iz problema. Branićemo interes lokalne samouprave i do Strazbura svim raspoloživim sredstvima.

Ne dozvoljavamo da nam niko nametne dug koji smo niti stvorili, niti želimo da ga vraćamo
– rekao je gradonačelnik Antić.

Bivši direktor Zdravstvenog centra Uroš Trajković pitao je gradonačelnika da li zna bilo koju lokalnu samoupravu u Srbiji da je platila jedan dinar na ime prenosa dugovanja prilikom preuzimanja osnivačkih prava.

Od 160 opština u Srbiji ako se nađe jedna da je vratila dugove Doma zdravlja nakon deobe, ja ću javno da skinem kapu gradonačelniku i da kažem da je postao i ekspert za zdravstvo.

Ovde je reč o paranoičnom strahu da će neki dugovi nešto uraditi osnivaču
– kazao je Trajković.

Na to mu je gradonačelnik odgovorio da je sve svoje strahove i paranoje davno izlečio.

Nema govora o nekakvim paranojama, jer sam to i sve ostale strahove davno izlečio. Nikoga se ne plašim.

Vi ne razlikujete osnovne stvari kao što su egzistencija, pravo i preuzimanje prava. Pustite primere i ostale lokalne samouprave
– rekao je Antić i dodao da se čine napori da država preuzme dugovanja Zdravstvenog centra.

Odbornik NDS Igor Andonov kaže da je formiranje komisije za praćenje izrade novog deobnog bilansa „najveća glupost“, za šta je opomenut od strane predsednika Skupštine zbog „etiketiranja prava i slobode odlučivanja odbornika na vulgaran način“.

Dobro, onda ovo što se usvaja nije u redu, jer se formira komisija za praćenje nečega što je davno odrađeno i što su potpisali ministri.

Sada se traži izrada ponovnog deobnog bilansa koji možda neće ni da se odradi.

Tako, mi glasamo za formiranje komisije koje možda neće ni biti. Ništa mi nije jasno, a verujem ni građanima Vranja
– kazao je Andonov.

Inače, gradsko rukovodstvo traži izradu novog deobnog bilansa na dan 31. decembar 2013. godine.

Zbog toga je formirana komisija za praćenje izrade tog dokumenta.

Predsednik komisije je Slobodan Stamenković, zamenik predsednika Siniša Mitić, sekretar Ljiljana Stojanović i još 12 članova, među kojima su gradonačelnik i zamenik gradonačelnika.

autor: Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: