Direktni INDIREKT

Lokalne vesti - Četvrtak 22.06.2017 - 09:24

U Američkom kutku Biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju održana je projekcija dokumentarnog filma „InDIREKT“, uz razgovor sa autorima i Fatmirom Makolijem, jednim od protagonista ovog ostvarenja.

Akteri filma na projekciji u Vranju FOTO: D. Ristić/OK Radio Akteri filma na projekciji u Vranju FOTO: D. Ristić/OK Radio

„InDIREKT“ je priča o neraskidivim prijateljstvima između sportista iz Srbije i sa Kosova, uprkos politici razdvajanja, ali i o teretu prošlosti koji se mora prevazići.

Reprezentativci bivše Jugoslavije u boksu, osvajači olimpijskih medalja, Aziz Salihu, Mirko Puzović, Fatmir Makoli i Tadija Kačar, kao i fudbaleri Fadilj Vokri i Vladimir Vermezović govore o tome da je sport uvek sport i da on ljude ne razdvaja, nego spaja.

Nakon projekcije razmenjeni su pozitivni utisci o filmu i upriličen je razgovor sa autorskim tandemom, novinarima Darkom Šperom i Taulantom Osmanijem i nekadašnjim bokserskim šampionom SFRJ Fatmirom Makolijem.

Vranjskoj projekciji je trebalo da prisustvuje još jedan velikan boksa, Mirko Puzović, ali je u poslednjem trenutku, zbog porodičnih problema, bio sprečen da dođe.


Razgovor je vodio novinar Dinko Gruhonjić, koproducent filma.

Izlažući svoje utiske o filmu, Fatmir Makoli je rekao da su emocije iste one od pre 30 godina, kada je sa kolegama i prijateljima Mirkom Puzovićem, Azizom Salihuom i Tadijom Kačarom vladao svetskim ringovima.

Bokserski klub „Priština“, čiji je član bio, bio je najtrofejniji boks klub u Evropi, otprilike ono što je sada „Barselona“ u fudbalu, istakao je Makoli.

- Iako su drugi učesnici u filmu nešto stariji od mene i pripadnici najjače generacije boksera na ovim prostorima, bili smo veliki prijatelji van ringa.

Bilo je prave ljubavi među nama, ali i velikog međusobnog uvažavanja, koje se nije prekinulo do danas.

Ovaj projekat je primer kako međusobno sarađivati i pored svih podela, a takođe i primer mladima kako treba da neguju poštovanje i prijateljstvo, a ne mržnju
– rekao je Makoli.

Taulant Osmani, jedan od autora je istakao da mu je bila čast i izuzetna prilika da se upozna sa velikanima sporta sa ovih prostora, o kojim nije znao mnogo pre snimanja filma.

- Ovaj projekat je sjajna prilika da se kroz priču o sportu i prijateljstvu smanje tenzije koje postoje u odnosima pripadnika dva naroda – rekao je Osmani.

Darko Šper, drugi autor filma je rekao da mu je bia čast da radi sa nekima od svojih idola iz mladosti, kao što je Vladimir Vermezović.

- Iznenadila me je njegova iskrenost, kao i uostalom i svih protagonista filma, i posebno ljubav koju on neguje prema bivšoj državi i svom prijatelju Fadilju Vokriju.

Želeo bih da ponovim ono što je Mirko Puzović rekao u filmu, a to je da je rat njihove međusobne odnose još više pojačao
- kazao je Šper.

Razgovor je nastavljen uz interakciju prisutnih sa akterima filma, ali i onlajn posmatrača, jer je razgovor uživo prenošen putem Fejsbuka.

Dokumentarni film “InDIREKT” je rezultat projekta “Stvarni ljudi - stvarna rešenja” o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice, budućnosti, koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forum ZFD Beograd, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Projekciju filma „InDIREKT“ u Američkom kutku u Vranju organizovali su Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo, Forum ZFD, Tim za razvoj i integracije i Vranjske novine.
 

    

    

 

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: