Direktor Jumka držao dva radna mesta!

Lokalne vesti - Sreda 11.06.2014 - 15:56

Goran Đorđević Đoša, aktuelni direktor „Jumka“, istovremeno je bio zaposlen i u toj firmi i u Direkciji za izgradnju Vranja.

Goran Djordjevic Goran Djordjevic

On je za direktora „Jumka“ imenovan 29. aprila, a na svom prethodnom radnom mestu, u Direkciji, bio je na bolovanju do 18. maja, pokazuje dokumentacija.
 
Kako OK Radio saznaje, Đorđević je 9. maja kod rukovodstva Direkcije podneo zahtev za mirovanje radnog odnosa koji je odbijen, kao zakonski neosnovan.
 
Nakon toga zatražio je i sporazum o raskidu Ugovora o radu, ali taj sporazum nije potpisao.
 
U međuvremenu je Direkciji dostavio doznake o bolovanju koje je trajalo do 18. maja.
 
Po zakonu, Đorđević je bio dužan da se dan posle završetka bolovanja javi u Direkciju, a s obzirom da to nije učinio, rešenje o otkazu Ugovora biće mu dostavljeno narednih dana.
 
Time što je bio na bolovanju u Direkciji, a radio kao direktor u „Jumku“,  počinio je krivično delo, ozbiljno povredivši Zakon o radu.
 
– Kada ste već pokrenuli tu priču, ponovo sam pregledao svu dokumentaciju i utvrdio da je Đorđeviću bolovanje isteklo još 18. maja.
 

Niko me o tome tada nije obavestio i zato će protiv pojedinih u Direkciji biti pokrenuti disciplinski postupci, a Đorđević će dobiti otkaz.
 
Međutim, imamo i sporan Ugovor o radu koji je on sklopio sa Nadzornim odborom Direkcije za period dok je bio na čelu preduzeća.
 
Po zakonu nije mogao to da radi sa Nadzornim odborom i zato je slučaj predat nadležnim sudskim organima – kaže direktor Direkcije Dragan Stojković.
 
Da je Đorđević u radnom odnosu u „Jumku“ bio od početka direktorskog mandata potvrdio nam je i predsednik Nadzornog odbora u toj kompaniji Branislav Popović.
 
– Nemam dokumentaciju pred sobom, ali znam da je u radnom odnosu kod nas. Drugačije i ne može biti.
 
Ne razumem se mnogo u pravni sistem koji reguliše radni odnos, ali koliko znam direktor ne može da bude na ugovoru o delu, niti da je zaposlen na dva radna mesta – kaže Popović.
 
U praktičnom smislu, Đorđević je za vreme bolovanja u Direkciji primao deo novca iz Republike, tačnije iz Fonda za zdravstveno osiguranje, dok je za isti period zarađivao i platu u „Jumku“.
 
Đorđević to negira tvrdnjom da za vreme direktorovanja u „Jumku“ nije bio zaposlen u Direkciji.
 
– Dobili ste pogrešnu informaciju. U „Jumku“ sam zaposlen i potpisao sam Ugovor o radu na određeno vreme i to na šest meseci.
 
U Direkciji više ne primam platu, a bolovanje mi je isteklo i 5. maja sam zatvorio radni odnos tamo i prešao u „Jumko“.
 
U Direkciji mi je ostala samo dokumentacija koju ću ovih dana da pokupim – kaže Đorđević.
 

Advokat Saša Stojković kaže da je za vreme bolovanja u nekoj firmi rad na drugom mestu zakonom strogo zabranjen. Kako je kazao, reč je o ozbiljnom krivičnom delu.
 
– Tu nema govora o pravnoj utemeljenosti. Zna se da je rad u nekoj firmi zabranjen ukoliko je radnik na bolovanju u drugom preduzeću.
 
To je zloupotreba i ozbiljno krivično delo načinjeno kršenjem Zakona o radu.
 
Što se konkretnog slučaja tiče, ne mogu previše da komentarišem jer nisam video svu dokumentaciju.
 
Pitanje je kako je on osiguran u „Jumku“, ako mu je radna knjižica otvorena u Direkciji.
 
Da ne govorim o tome ako se ispostavi da je u fabrici zasnovao radni odnos u vreme kada je u Direkciji bio na bolovanju – kaže Stojković.
 

Na naš zahtev, a po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, iz Direkcije smo dobili kopije dokumenata koje pokazuju radni status Đorđevića u tom javnom preduzeću.
 
U radnoj knjižici je upisan samo datum zasnivanja radnog odnosa i to 21. februar prošle godine kada je došao na funkciju direktora preduzeća, a koji sadašnje rukovodstvo Direkcije osporava.
 
Takođe, tu je i potvrda lekara o nastupanju privremene sprečenosti za rad, a u kojoj je upisano da će trajati do „daljeg“.
 
Potvrda, kao i lekarski izveštaj dostavljeni su Direkciji 13. marta ove godine.   

autor: Aleksandar Aca Stojković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: