Diskriminacija i protesti u Zmajevoj školi

Lokalne vesti - Petak 05.09.2014 - 00:31

Roditelji učenika petog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Vranju u petak su organizovali protestno okupljanje u školskom dvorištu.

ispred OS Jovan Jovanovic Zmaj ispred OS Jovan Jovanovic Zmaj

Oni su optužili  direktora  te obrazovne ustanove Sašu Ilića da je zarad ličnog interesa samo jednog roditelja promenio raspored učenika  po odeljenjima.

Ponovno razvrstavanje učenika na sasvim drugačiji način kažu odrađeno je bez znanja roditelja.

Osim roditelja  protestovali su i petaci koji su uzvikivali da neće pohađati školu  u novoformiranim odeljenjima.  

Roditelji tvrde  da  je razvrstavanje učenika petog razreda već obavljeno na početku školske godine kada su formirana četiri odeljenja.

Po tom rasporedu učenici već pohađaju nastavu.

- Sve je urađeno ponovo po želji jednog roditelja, koji jedini ima spisak dece, direktor pravi budale od nas. Mi ne dozvoljavamo način na koji pokušava da raspoređuje decu.

Ovo je urađeno po zahtevu roditelja kome se nije sviđao sastav dece u odeljenju gde je raspoređeno njegovo dete, jer se u tom odeljenju nalazi većina romske dece – objašnjava Ninoslav Nikolić, jedan od nezadovoljnih roditelja učenika petog razreda u toj obrazovnoj ustanovi.
 

Kako se saznaje taj roditelj po čijem zahtevu je urađeno ponovno raspoređivanje učenika po odeljenjima je poznata javna ličnost i između ostalog prosvetni radnik.

Direktor Ilić tvrdi da je razvrstavanje đaka urađeno po svim važećim pravilima koje nalaže zakon, iako je kako tvrdi obavestio samo jednog člana Saveta roditelja.

Ilić kaže da su razvrstavanje učenika uradili psiholog i pedagog i da je dokumentaciju proverio i školski inspektor.

- Sve se to dogodilo iz razloga što nam je Ministarstvo tek prošle nedelje omogućilo formiranje tog petog odeljenja. Nismo prekršili ni jedan zakon Ovo što se sada radi, mislim na protest  je u principu protiv interesa deca i propisa – kaže Ilić.

Prvi raspored đaka petog razreda  je prema njegovim rečima odrađen na dobrovoljnoj bazi kako tvrdi da bude transparentnije i što bezbolnije i nije uspelo,  jer je sastav jednog od formiranih odeljenja bio očajan.

U njemu je prema direktorovim rečima bilo šest Roma više dečaka i samo dve devojčice.

Roditelji su se razišli tek kada ih je direktor pozvao da iza zatvorenih vrata  pokušaju da reše problem.

Do dogovora ipak nije došlo pa su roditelji odlučili da se peticijom na kojoj je više od 60 njihovih potpisa obrate Ministarstvu prosvete gradskom Sekretarijatu za obrazovanje, gradskom većniku, Zaštitniku prava građana Grada Vranja.

Roditelji zahtevaju  da sve ostane po rasporedu od 1. septembra, u protivnom oni neće prihvatiti nova rešenja i novi raspored petaka po odeljenjima o kojima nisu ni obavešteni.

- Tako da će naša deca, a Vaši učenici do rešenja problema ostati kod svojih kuća – navedeno je u peticiji ogorčenih roditelja učenika petog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“.
 

Roditelj Ninoslav Nikolić kaže da je na sastanku još više produbljeno nezadovoljstvo roditelja, jer su nadležni u školi pokazali neverovatnu bahatost.

- Psiholog škole nam je jasno rekla da ispišemo decu iz škole ako nam se raspored po kome su formirana odeljenja ne dopada, što je nedopustivo.

Sve je urađeno po direktivi zamislite samo jednog roditelja.

Ovo je očigledna diskriminacija dece što je nečuveno i ne može nikako da bude u skladu sa zakonom i u interesu dece – kaže Nikolić.

On je dodao da roditelji neće odustati od svojih zahteva.

Presedan je i to što direktor Ilić nije dozvolio da sastanku prisustvuju novinari.

On tvrdi da je obavestio jednog člana Saveta roditelja o novom raspoređivanju učenika, a roditelji objašnjavaju da to telo uopšte ne postoji, jer nakon završetka četvrtog razreda novi Savet roditelja nije ni izabran.

 

Tatjana Stamenković
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: