Dokumentarci na Svetosavskoj nedelji (FOTO)

Lokalne vesti - Nedelja 24.01.2016 - 20:46

Škola animiranog filma iz Vranja uključila se u program ovogodišnje "Svetosavske nedelje" projekcijom filmova sa Festivala slovenskih pravoslavnih zemalja "Zlatni vitez".

Prikazana su tri dokumentarca sa duhovnom tematikom; Foto: D. Ristić Prikazana su tri dokumentarca sa duhovnom tematikom; Foto: D. Ristić

Ovaj festival je osnovan u Moskvi pre četvrt veka sa ciljem očuvanja autentičnih nacionalnih kultura i visokih umetničkih vrednosti.

 

Zlatni vitez je danas, ne samo festival, već čitav kulturni pokret koji okuplja stvaraoce iz svih oblasti umetnosti, pre svega iz slovenskih zemalja, ali i iz celog sveta, oko devize: “Za moralne ideale i za uzdizanje čovekove duše“.

Zlatni vitez nastao je 1992. godine u Moskvi kao Međunarodni filmski festival.

Kasnije su, u okviru njega, osnovani i pozorišni, muzički, likovni i literarni festival.

Pokrovitelji festivala, od osnivanja pa do danas, su patrijarh Moskovski i cele Rusije, predsednik Ruske federacije i Parlament Rusije.

Program festivala obuhvata sedam takmičenja iz sledećih oblasti: dugometražni filmovi, TV filmovi i programi, dokumentarni, kratkometražni, amaterski studentski, animirani i drugi filmovi za decu.

Žiri festivala dodeljuje statue zlatnog, srebrnog i bronzanog viteza, vajara S. G. Polegaeva, kao i diplome za najbolju režiju, fotografiju, glumu, muziku i TV novinarstvo.

Vranjski animatori su 1998. godine osvojili drugu nagradu na ovom festivalu, Srebrnog viteza za film "Animirani bukvar".

ŠAF je i prošle godine u okviru "Svetosavske nedelje" organizovao projekciju filmova sa "Zlatnog viteza".

U skladu sa idejom "Svetosavske nedelje", napravljen je tematski iskorak, pa su, umesto animiranih, i prošle i ove godine prikazivani dokumentarni filmovi sa duhovnom tematikom.


- Prošle godine su sve nas ti filmovi dotakli i posle projekcije smo otišli puni utisaka, pa se nadam da će i ove godine biti tako – rekla je na otvaranju Snežana Trajković, direktorka ŠAF-a.

U okviru "Svetosavske nedelje" vranjska publika je mogla da vidi tri filmska ostvarenja, nagrađena na festivalu "Zlatni vitez".

Prvi prikazan film na ovoj smotri je kratkometražni dokumentarni film "Progledanje", jedanaestominutno ostvarenje reditelja Sima Brdara.

 

Brdar je poznati reditelj dokumentarnih filmova, čija se dela dele u dve osnovne tematske celine.

 

Prvu čine svedočanstva o ustaškim zločinima tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Nezavisne države Hrvatske, a drugu vedrije svakodnevne priče o običnim ljudima.

 

Drugi dokumentarni film prikazan u okviru Svetosavske nedelje je nagrađivano ostvarenje scenariste i reditelja Dragana Elčića "Čuvari Tišine".

To je priča o manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji, 700 godina staroj zadužbini srpskog kralja Uroša.

 

Slučaj je hteo da ga tokom Drugog svetskog rata čuva italijanska vojska, a nakon sukoba na Kosovu tokom devedesetih, ponovo ga čuvaju italijanski vojnici iz sastava snaga KFOR-a.

 

Poslednji film na ovoj maloj smotri dokumentaraca u povodu Svetosavske nedelje je još jedno dokumentarno ostvarenje Sima Brdara pod nazivom "Malo mi fali".

 

Film pripada njegovom drugom tematskom ciklusu o običnim-neobičnim ljudima.

 

To je priča o jednom čoveku i njegovoj neizmernoj ljubavi prema rodama.


ŠAF je ovaj program realizovao u saradnji sa producentskom kućom "Film i ton" iz Beograda.

 

  

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i  stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: