DRANJE NA ŽIVO III: Dnevnice nastavnika veće od ministarskih!

Lokalne vesti - Petak 08.05.2015 - 14:13

Nakon pisanja OK Radija o preskupoj ekskurziji koju osnovna škola „Dositej Obradović“ u Vranju organizuje za prvake do Vranjske Banje, redakciji se javio vlasnik agencije „Lasen turs“ Miodrag Ilić.

On je demantovao informaciju da njegova agencija za jednodnevnu ekskurziju do Vranjske Banje i Prvoneka roditeljima naplaćuje 1.350 dinara, rekavši da je cena u ugovoru između škole i agencije 900 dinara, a da za ostatak novca ne zna gde odlazi.

– Ekskurzija koju moja agencija organizuje do Vranjske Banje košta 900 dinara i obuhvata prevoz, ručak u restoranu, dakle ne ni „ručkić“, ne ni lanč paket, već ručak u restoranu sa čorbom, glavnim jelom sa mesom, salatom i dezertom.
 

Aranžman obuhvata i uslugu našeg vodiča. Učenici će posetiti i cvećaru u Vranjskoj Banji, ali i branu Prvonek. Treba razjasniti činjenicu da kada autobus nema dovoljnu kilometražu, a to znači 250 kilometara, naplaćuje se cena kao da je prešao tu kilometražu.


Dakle, u ovom slučaju ide se do Vranjske Banje, ali se tarifira kao da ide do Niške, koja je udaljena otprilike oko 250 kilometara i zato su cene približne. Autobus je tog dana zauzet i to je pravilo svih autoprevoznika – kaže vlasnik „Lasen-tursa“ Miodrag Tasić.

Majka jednog od prvaka Danijela Petrović za OK Radio kaže da je roditeljima rečeno da ekskurzija košta 1.350 dinara i da se pritom ne izdaju priznanice za uplaćeni novac.

– Ja sam na OK Radiju pročitala da ekskurzija košta 900 dinara i ni dinara preko toga neću da dam, a moje dete mora da ide. Kakav je to način i gde taj novac odlazi?

Pritom, za uplaćene pare ne izdaju priznanice, nego pišu pluseve u svesci. Ovoga puta im to neće proći. Dosta je pljačke bilo – kaže Petrovićeva.

Direktorka osnovne škole „Dositej Obradović“ Slađana Mihajlović objašnjava da razlika u ceni ide učiteljima koji će toga dana voditi decu u Vranjsku Banju.
 

Tako, prema tačnoj računici, na tridesetoro dece učitelj će za jednodnevnu ekskurziju do Vranjske Banje udaljene oko 10 kilometara dobiti 13.500 dinara, što je dnevnica koju nema ni ministar spoljnih poslova u zvaničnoj poseti nekoj državi.

– Na cenu koju je agencija ponudila, dodaje se i cena nadoknade za nastavnike i učitelje. Savet roditelja je 9. oktobra prošle godine usvojio da to bude 450 dinara po detetu, za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Ministarstvo prosvete je dalo saglasnost da visinu nadoknade za nastavnike i učitelje odredi Savet roditelja. Priznanice za uplaćena sredstva ne izdajemo zato što to nismo do sada praktikovali.

Učitelj sakuplja novac od roditelja i to uplaćujemo agenciji. Što se tiče ponuda na tenderu, agencija „Lasen-turs“ je dala najnižu ponudu, a Skijalište „Besna kobila“ koje se sada javlja kao jeftiniji ponuđač, nije uopšte učestvovalo na tenderu.

Dali su nam samo ponudu, ali zna se kako se učestvuje na tenderu.

Raspisali smo prvi tender, javile su se tri agencije sa nepotpunom dokumentacijom, a na drugom je bila samo agencija „Lasen-turs“ sa urednom dokumentacijom – kaže Mihajlovićeva.

I ekskurzija za učenike drugog razreda „Dositejeve“ škole uvećana je za 450 dinara po detetu. Tako, jednodnevni izlet do Sokobanje u agenciji košta 1.760 dinara, dok se od roditelja uzima 2.210 dinara.

U školi kažu da je prošle godine bila praksa da roditelji sami plaćaju agenciji ekskurziju, ali da je ove godine u obrazovne ustanove stigla naredba iz Ministarstva prosvete po kojoj su jasno određeni uslovi organizovanja izleta, ekskurzija i škola u prirodi.

Poređenja radi, ministri u Vladi Srbije za službena putovanja u inostranstvo dobijaju u proseku po 3.700 dinara po danu.

To je skoro četiri puta manje od honorara koji uzimaju učitelji i nastavnici za jednodnevne ekskurzije i izlete.  

tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: