Državni revizori rasturili Vodovod!

Lokalne vesti - Nedelja 08.03.2015 - 10:32

Posle više od godinu dana rada, Državna revizorska (DRI) institucija objavila je rezultate revizije poslovanja u „Vodovodu“ iz Vranja.

Vodovod: Gde su pare? Vodovod: Gde su pare?

DRI je u Vranju našla više desetina propusta u radu, od kojih se izdvajaju, recimo, višak od 12,3 miliona dinara za neraspoređeni dobitak, pa višak iskazanih potraživanja za više od 9,8 miliona, pa finansijski izveštaji uvećani za čak 119 miliona...

Pored ovih, DRI je ustanovila i da „Vodovod“ prikazuje preveliki gubitak vode, čak oko 29 odsto, da se u toj firmi ne poštuje Pravilnik javnih nabavki, da je asfalt vredan oko 9,1 milion dinara nabavljen bez bez javnog poziva te da je oko 4,4 miliona dinara potrošeno bez javnih nabavki.

Revizori su ustanovili i da „Vodovod“ nije izvršio popis nekretnina, postrojenja i opreme čija je knjigovodstvena vrednost 5,1 milijardi dinara, da je preduzeće isplatilo uvećanu zaradu za iznos od oko 14, 59 miliona dinara bez utvrđenih kriterijuma i ocena rezultata rada…

Iako su nalazi DRI ozbiljni, direktor „Vodovoda“ Krsta Janjić kaže za novine „Vranjske“ da za sada po tom pitanju nema nikakvih prijava, prekršajnih ili krivičnih.

- Čim nema sankcija, znači da se finansijsko poslovanje u „Vodovodu“ Vranje, u 2013. godini, odvijalo u okvirima važećih zakona i pratećih propisa - kaže Janjić.

Pažnju kontrolora skrenuo je i podatak da u „Vodovodu“ svi zaposleni primaju stimulaciju od 15 odsto, a da za takvu „matematiku“ u preduzeću nema pravilnika, već se stimulisanje zaposlenih vrši odoka. Janjić, međutim kaže da to jednostavno nije tačno.

-Mi u svakom mesecu kaznimo sa pet do 10 odsto sve one radnike koji neredovno dolaze na posao, one koji se prema radu, zadacima i propisima ne odnosi profesionalno i koji ne uvažavaju stavove pretpostavljenog rukovodioca.

Drugo, što je vrlo važno i što će upotpuniti odgovor na vaše pitanje, jeste činjenica da se taj stimulativni deo zarade od 15 odsto  zarađuje, dakle, on je već u ceni rada – tvrdi direktor.
 

OK RADIO, Vranjske

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: