Dužnicima za porez PRIJAVA i naplata za PET GODINA UNAZAD

Lokalne vesti - Utorak 10.10.2017 - 11:31

Gradska vlast u Vranju najavljuje stroge mere u okviru akcije povećanja prihoda od poreza na imovinu, koje uključuju prekršajne prijave i retroaktivnu naplatu.

Ne sme biti nenaplaćenih prihoda FOTO: D. Ristić/OK Radio Ne sme biti nenaplaćenih prihoda FOTO: D. Ristić/OK Radio

Prema programu mera za uvećanje budžetskih prihoda koje je usvojilo Gradsko veće, tokom naredne godine će se izvršiti popis svih nepokretnosti na teritoriji grada, kako bi se kompletirala evidencija poreskih obveznika.

Procena lokalne samouprave je da jedna trećina Vranjanaca nije u evidenciji Lokalne poreske administracije (LPA), a veliki broj registrovanih poreskih obveznika ne plaća porez na stvarnu, već na umanjenu kvadraturu.

Popisom nepokretnosti bi trebalo da se utvrdi stvarno stanje na terenu, što dalje znači da će porez na imovinu svakome biti razrezan u skladu sa realnošću.

Vranjanci koji su do sada izbegavali plaćanje ili su plaćali umanjeni iznos, moraće da nadoknade deo onoga što duguju, pod pretnjom kazni, kaže za OK Radio zamenik gradonačelnika Nenad Antić.

- Svima koji nisu plaćali ili su plaćali za umanjenu kvadraturu, obračunaćemo porez retroaktivno za poslednjih pet godina i podnećemo prekršajne prijave.

Naravno, prethodno ćemo dati rok da izmire ono što duguju
– najavljuje Antić.

On navodi da su ove mere dogovorene sa Lokalnom poreskom administracijom i u skladu su sa Zakonom o poreskom postupku, po kome poreski dug zastareva tek nakon pet godina.

Prema ranijim najavama, popisivači će biti opremljeni savremenim digitalnim aparatima za precizno merenje kvadrature.

Gradski većnik za finansije Ivan Stanković dodaje da akciju prati i reorganizacija LPA, sa ciljem da ne sme biti nenaplaćenih prihoda.

- Uveli smo novinu da svaki zaposleni u LPA ima svoj reon, tako da će imati i odgovornost za neubiranje poreskog prihoda.

Zbog neažurnosti administracije, procena je da je Grad izgubio između dva i tri miliona evra poreskih prihoda koje neće moći da naplati
– kaže Stanković.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: