Dva RENTGENA, a oba NEISPRAVNA

Lokalne vesti - Utorak 26.07.2016 - 00:20

Na odeljenju stomatologije Doma zdravlja u Vranju stari rentgen aparat je u kvaru već gotovo mesec dana, a novi još uvek nije u funkciji, pa se pacijenti upućuju da snimanje obavljaju kod privatnika, potvrđeno je OK Radiju na ovom odeljenju.

Jedan od dva, oba neispravna rentgena na stomatologiji FOTO A. Stojković/OK Radio Jedan od dva, oba neispravna rentgena na stomatologiji FOTO A. Stojković/OK Radio

Već skoro mesec dana pacijenti na vranjskoj stomatologiji se upućuju u privatne ordinacije na rentgenska snimanja, jer je postojeći rentgen aparat, star i dotrajao, ponovo u kvaru.

Ovo odeljenje je pre otprilike mesec dana dobilo novi rentgen, a stari se pokvario samo nedelju dana nakon toga.

Načelnica odeljenja dr Jasminka Velinović kaže za OK Radio da im se ne isplati da stari rentgen popravljaju, jer imaju novi, dugoočekivani.

Međutim, to pacijentima ne znači ništa, jer novi aparat još uvek nije stavljen u funkciju.

- Da bi počeli da radimo sa novim rentgenom, moramo da imamo dozvolu od Agencije za jonizujuće zračenje iz Beograda.

Zahtev je Agenciji poslat blagovremeno i očekujemo da njihovi ljudi dođu i izvrše odgovarajuća merenja.

Kada će to biti, zaista ne znam, to zavisi od njih
– pojašnjava načelnica.

 

Inače, ovo nije prvi put da stomatološki rendgen aparat u Domu zdravlja nije u funkciji.

 

Moglo bi čak da se kaže da je kvar rentgena na ovom odeljenju česta pojava.

 

Pre otprilike godinu dana, OK Radiju su se javljali pacijenti sa pritužbama da su vraćani sa odeljenja zbog kvara na rentgen aparatu u periodu od četrdesetak dana.

Godinu dana pre toga, pacijenti nisu mogli da snimaju zube, zato što je rendgen tehničarka bila na godišnjem odmoru, a nije imao ko da je zameni.

 

Jedan od vlasnika privatne stomatološke ordinacije u Vranju za OK Radio tvrdi da skoro svi privatni zubari imaju rendgen, ali da ga kriju zbog inspekcije, jer za njega moraju da poseduju posebne dozvole i papire zbog zračenja.

Dakle, pacijenti za snimanje zuba moraju da plate 600 dinara, koliko ta usluga košta kod privatnika, s tim što nisu u obavezi da sami, o svom trošku kupuju snimak, kao što je to slučaj u Domu zdravlja.

U međuvremenu, pacijenti kojima je neophodno snimanje moraju da se sami snalaze.

Snimanja mogu da obave u nekoj od ovdašnjih privatnih ordinacija, a cena usluge je oko 500 do 600 dinara.

Svi oni koji su osigurani preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje imaju pravo na povraćaj troškova.

Da bi se to ostvarilo, pacijent najpre mora od lekara u Domu zdravlja da zatraži potvrdu da je potrebni aparat neispravan.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: