Dve škole u blokadi, preti potpuna paraliza rada

Lokalne vesti - Utorak 16.09.2014 - 09:40

U Vranju su do sada blokirani samo računi u dve škole, “Dositej Obradović” i “Jovan Jovanović Zmaj”.

O.Š. O.Š.

Račun "Dositej" škole u blokadi je skoro osam meseci za ukupan dug od 2,5 miliona dinara, jer su na naplatu stigle izvršne sudske presude za putne troškove nastavnika.

Nadležni u toj obrazovnoj ustanovi kažu da je za izmirenje kompletnog duga i naplatu tih potraživanja ostalo još oko pola miliona dinara kako bi račun škole bio deblokiran.

OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” račun je blokiran zbog tužbe oko povrede učenika u školskom dvorištu. Sud je doneo izvršnu presudu da se obeštećenje u visini od pola miliona dinara naplati preko računa škole.

Da stvar nije tako jednostavna pokazuje i stav sindikata, gde tvrde da priča sa blokadom računa vranjskih škola nije završena, jer su u toku nova utuženja prosvetara.

Prema njihovim očekivanjima, u jednom trenutku  sve obrazovne ustanova u gradu mogle bi biti u blokadi.

Zakonom i kolektivnim ugovorom jasno je precizirano da je lokalna samouprava u obavezi da plaća naknadu prosvetnim radnicima “za dolazak i odlazak sa rada”, napominju sindikalisti.  

Dušan Mladenović iz Unije sindikata prosvetnih radnika kaže da je u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom poslodavac dužan da isplaćuje naknadu u visini mesečne karte za gradski prevoz.

- To trenutno kod nas iznosi 1.600 dinara.  u drugim gradovima cifra je daleko veća – kaže Mladenović.

Pre utuženja prosvetari su kažu pokušavali da reše problem na sve moguće načine u dogovoru sa direktorima i lokalnom samoupravom, ali bez uspeha.

- Pokušavali smo da izbegnemo blokadu računa škola zbog utuženja. Ljudi koji rade u školama po 30 godina i imaju iste probleme sada tuže školu po prvi put – kaže Mladenović.

Škole pak zbog blokade računa rade u veoma otežanim uslovima, bez telefona i interneta, a para nema ni za osnovne stvari, krede, sunđere ili čak i sredstva za higijenu, kažu nadležni.

- Na naplatu je stiglo tridesetak sudskih izvršnih presuda zbog prevoza radnika. Ostalo je još negde 400 do 500.000 dinara da Gradska uprava uplati i da nam nakon toga račun bude odblokiran - kaže direktorka OŠ “Dositej Obradović” Slađana Mihajlović.

Mihajlovićeva napominje da su u kolektivu nekoliko meseci sami plaćali telefonske račune, ali da je to na dalje potpuno neizvodljivo.

Njen kolega Saša Ilić, direktor OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” objašnjava da je škola podnela zahtev Ministarstvu i Gradskoj upravi  da se u što kraćem roku reši problem blokade i isplati obeštećenje povređenom učeniku. Odgovor, kaže Ilić, još uvek nisu dobili.

- U blokadi smo nekoliko meseci. Najteže nam je što su nam isključeni telefon i internet. Bez toga je teško funkcionisati – kaže Ilić.

Dušan Mladenović iz Unije sindikata prosvetnih radnika kaže da su zbog otežanog funkcionisanja škola usled blokade računa nastavnici i profesori spremni da odustanu od utuženja ukoliko dođe do dogovora sa lokalnim vlastima, što je za sada malo verovatno.

Sa svoje strane lokalna vlast tvrdi da sve svoje obaveze izmiruje na vreme.

- OŠ "Dositej Obradović" su po osnovu blokade  u toku ove godine preneta sredstva u iznosu od 2,34 miliona dinara. U toku dana (utorak) će biti izvršena deblokada navedenih osnovnih škola, čime bi se obezbediti uslovi za nesmetano funkcionisanje ovih budžetskih korisnika - u pisanoj izjavi navela je šefica gradskog Sekretarijata za finansije Dragica Nastić.
 
Predstavnici reprezentativnih sindikata prosvete u ponedeljak su imali sastanak sa ministrom Srđanom Verbićem. Dogovoreno je da sindikati uzmu aktivno učešće u promeni postojećeg i izradi novog Zakona o obrazovanju. Naredni sastanak kome će prisustvovati i ministarka državne uprave i lokalne samouprave  Kori Udovički preciziraće tačno kriterijume oko konkursa i zapošljavanja u prosveti. I tu će aktivno učešće imati sindikati, koji će prema najavama odlučivati o izboru kandidata kod zapošljavanja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: