EKONOMSKA: AGENCIJA predložila smenu Branka Trajkovića!

Lokalne vesti - Četvrtak 28.01.2016 - 10:26

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je javnu preporuku za razrešenje Branka Trajkovića sa funkcije direktora Ekonomske škole u Vranju.

Postupak protiv Trajkovića pokrenut po službenoj dužnosti: Foto: OK Radio Postupak protiv Trajkovića pokrenut po službenoj dužnosti: Foto: OK Radio

Protiv Trajkovića Agencija je pokrenula postupak po službenoj dužnosti, a zbog zapošljavanja njegove dve ćerke u školi na čijem se čelu nalazi.

 - Agencija je utvrdiila da je Branko Trajković, direktor Ekonomsko -trgovinske škole Vranje, postupio suprotno odredbama člana 27. i člana 32. stav 1. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, na taj način što je 31. 12. 2010. godine sa svojom kćerkom Hristinom Trajković zaključio ugovor o radu broj 1057, na osnovu kojeg je imenovana zasnovala radni odnos na određeno vreme.

Trajković je zatim 21. aprila 2011. godine doneo odluku broj 378 kojom je, pored ostalih kandidata koji su ispunjavali uslove, Hristinu Trajković izabrao za prijem u radni odnos na neodređeno vreme, sa punim radnim vremenom, nakon čega je sa imenovanom zaključio ugovor o radu broj 450 od 24. 5. 2011. godine
- piše u saopštenju Agencije.

Uz to kako je saopštila Agencija, Trajković je i sa svojom drugom ćerkom  Jelenom Trajković zaključio ugovor o radu broj 343 od 6. marta 2013. godine, na osnovu kojeg je imenovana u Ekonomskoj školi zasnovala radni odnos na neodređeno vreme, „čime je interesno pogodovao povezanim licima i tako ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije“.

E, zbog svega ovoga Agencija je objavila preporuku za razrešenje Trajkovića sa funkcije direktora u Ekonomskoj školi.

 

Agencija za borbu protiv korupcije ocenila je, u dispozitivu rešenja, da je Trajković, kao funkcioner, bio dužan da izbegne sukob interesa, a kada je već zaključio ugovor o radu na određeno vreme i doneo odluke kojima je svoje kćerke izabrao za prijem u radni odnos na neodređeno vreme, bio je dužan da o sukobu interesa koji je u konkretnim situacijama imao pismeno obavesti Agenciju, što nije učinio, a što je utvrđeno proverom službene evidencije Agencije.


OK Radio je, jedini na jugu, pisao o ovoj čudnoj situaciji, ali je tada Trajković imao sasvim drugačije stavove od aktuelnih.

- Nisu zaposlene ni  juče, a ni prekjuče, već pre sedam godina. Mlađa ćerka predaje ekonomsku grupu predmeta u školi, a starija je blagajnik.

U ovoj školi rade i deca ostalih profesora, i to je sasvim normalno.

Ja ih nisam zaposlio po svom nahođenju, već po stručnosti. Ne zapošljavam ni po liniji politike, ni po rodbinskoj liniji, nego po liniji stručnosti i kvaliteta
- tvrdio je tada direktor Trajković, kao i da su za pomenuta radna mesta bili raspisani konkursi i dobijena odobrenja Ministarstva.

E sad, da li je to isto ministarstvo ili neko različito, ostaje da se vidi.

Preporuka Agencije nije obavezujuća, ali nije ni bez značaja. Do sada, Trajković se već 13 godina nalazi na čelu Ekonomske, najpre kao demokrata, pa član URS-a, i na kraju naprednjak.

Možda  neka od stranaka, na primer SNS, pokaže koliko im je stalo do poštenja i pravilnog rada njihovih članova, starih ili novih, svejedno.

Ono što je još zanimljivije, odluke o zapošljavanju Trajkovićevih kćeri Agencija je proglasila za ništavne, pa će morati da bude raspisan novi konkurs za ta radna mesta.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: