ELEKTRONSKO prijavljivanje beba

Lokalne vesti - Nedelja 31.07.2016 - 12:15

U porodilištu u Vranju počela je da se sprovodi akcija elektronskog prijavljivanja beba po sistemu sve na jednom mestu, i to ubrzo po rođenju.

Vranjsko porodilište FOTO D. Ristić/OK Radio Vranjsko porodilište FOTO D. Ristić/OK Radio

Reč je o jedinstvenom upravnom mestu, čija se kancelarija nalazi u prizemlju vranjskog Porodilišta.

Prema rečima Bebe Kanački, osobe koja je zadužena za prijavu novorođenčadi, roditelji  mogu da na jednom mestu elektronski prijave novorođenče i dobiju svu potrebnu dokumentaciju.

- Novi sistem omogućava određivanje ličnog imena deteta, prijave prebivališta, zdravstvenog osiguranja i određivanje državljanstva.

Procedura je vrlo jednostavna, ne zahteva više odlazak kod matičara i u policiju, a ceo postupak je besplatan.

Potrebno je da roditelji novorođenčadi imaju važeću ličnu kartu ili putnu ispravu
- pojašnjava Kanački.

Nakon obavljene prijave,  izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu i kartica zdravstvenog osiguranja, roditeljima se dostavlja na kućnu adresu.

U prvih nedelju dana na ovakav način prijavljeno je  45 beba rođenih u Porodilištu u Vranju.

Prema  navodima Kanački, ovakav sistem prijavljivanja naišao je na oduševljenje roditelja, naročito onih koji su iskusili raniju prijavu dece  odlazeći u matičnu službu i policiju.

Kanački navodi da je ovo novina za sve koji su uključeni u ovaj projekat i da se povremeno javljaju problemi tehničke prirode koji se tiču npr. zvaničnih naziva država i onih koje prepoznaje ovaj elektronski sistem.

Inače, ova akcija uspostavljena je gotovo u svim porodilištima u Srbiji, a Vranje je grad gde među poslednjima zaživljava ova praksa.

U čitav projekat uključeni su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo unutrašnjih poslova.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: