Epidemija malih boginja: TRI SUMNJIVA SLUČAJA u Vranju

Lokalne vesti - Četvrtak 30.11.2017 - 12:22

Na teritoriji Grada Vranja poslednjih dana registrovane su tri pacijentkinje za koje se sumnja da su zaražene virusom malih boginja, saznaje OK Radio.

Zavod za javno zdravlje Vranje FOTO: D. Ristić/OK Radio Zavod za javno zdravlje Vranje FOTO: D. Ristić/OK Radio

Nakon što su potvrđena tri slučaja oboljevanja od ove visokozarazne bolesti u neposrednom okruženju grada, sumnjivi slučajevi su registrovani i na samoj teritoriji Vranja.

Prvi sumnjiv slučaj je primećen kod dvadesetdevetogodišnje devojke iz Vlasa, dok su u sredu i četvrtak registrovana potencijalna oboljenja kod desetogodišnje devojčice iz Ćukovca i tridesetsedmogodišnje žene iz Vranjske Banje.

U slučaju devojke iz Vlasa, sumnja nije definisana do kraja i uzorkovanje treba da se ponovi, kaže za OK Radio epidemiolog vranjskog Zavoda za javno zdravlje, dr Goran Ristić.

- Kod dva najnovija slučaja još uvek je rano za uzorkovanje, tako da ćemo to uraditi početkom sledeće nedelje.

Žena iz Vranjske Banje je hospitalizovana, dok su druga dva slučaja na kućnom lečenju
– kaže dr Ristić.

Što se tiče stepena imunizacije potencijalno zaraženih, devojka iz Vlasa je primila obe doze MMR vakcine, devojčica iz Ćukovca je primila potrebnu dozu za svoj uzrast, dok je žena iz Vranjske Banje delimično vakcinisana, odnosno nije revakcinisana.

Kada se budu uzeli uzorci, potvrđivanje ili odbacivanje sumnje na prisustvo morbila, odnosno malih boginja, treba da overi Institut „Torlak“.

Prema propisima, dva vezana slučaja morbila na jednoj teritoriji znači i proglašenje epidemije.

Epidemija morbila je već proglašena na teritoriji opštine Bujanovac, gde su od početka novembra potvrđena dva slučaja oboljevanja.

Tu se 13. oktobra pojavio i prvi sumnjivi slučaj malih boginja na jugu Srbije i to kod studenta iz Bujanovca, koji je bio u kontaktu sa obolelima u Prištini.

U međuvremenu je jedan slučaj morbila registrovan i na teritoriji opštine Preševo.

Epidemija malih boginja je tokom oktobra registrovana na teritoriji Kosova i Metohije, a prema novinskim izveštajima, jedno dete je umrlo od ovog oboljenja.

Na teritoriji cele Srbije na snazi su mere pojačanog nadzora pacijenata.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: