EU pažljivo posmatra JUG SRBIJE

Lokalne vesti - Utorak 05.12.2017 - 08:52

Vranje - Tokom svoje prve posete jugu Srbije, ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je u Bujanovcu da Evropska unija pažljivo posmatra jug Srbije.

Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji FOTO: D. Ristić/OK Radio Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji FOTO: D. Ristić/OK Radio

Fabrici je istakao i da je za EU veoma važno da se nastavi sprovođenje Plana od sedam tačaka koji je na predlog albanskih partija iz Bujanovca i Preševa, Vlada Srbije usvojila u junu 2013.godine.

Nakon razgovora sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem i posete Hirurškom bloku i Industrijskoj zoni u Bunuševcu, šef Delegacije EU Sem Fabrici u Bujanovcu se sastao sa predsednikom Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoranom Stankovićem.

Stanković je istakao da je međunarodna zajednica na ovim prostorima u proteklom periodu uložila oko 35 miliona evra uz 60 miliona evra opredeljenih preko Koordinacionog tela.
 
On je izrazio nadu da će saradnja sa EU u narednom periodu biti posebno usmerena na poboljšanje ekonomskih uslova.  

Šef Delegacije EU, Sem Fabrici je izrazio zadovoljstvo realizovanim projektima u oblasti obrazovanja, zdravstva i infrastrukture, i dodao da je pristupanje EU budućnost Srbije, kao i da će EU udvostručiti napore kako bi pomogla na tom putu.

Tokom prvog zvaničnog susreta sa predsednikom opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem, ambasador Fabrici je naglasio da će EU nastaviti da pruža podršku razvoju Bujanovca, dok je predsednik opštine naglasio da jedino u saradnji sa Delegacijom EU, celom međunarodnom zajednicom i domaćim institucijama mogu da se reše problemi stanovništva u ovom delu zemlje.

U Bujanovcu je šef Delegacije EU posetio Odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu čija je zgrada 2015. godine izgrađena uz podršku EU, koja je preko programa Evropski PROGRES, izdvojila preko 800.000 evra, dok je Vlada Republike Srbije kroz opštinu Bujanovac i Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu učestvovala sa 208.000 evra.

Kako je ambasador ocenio Fakultet je primer kako EU može da doprinese boljem obrazovanju, socijalnoj integraciji i ekonomskoj budućnosti ovog dela zemlje i podstakao sve zainteresovane strane da ulože napore da ovaj projekat bude dugoročan i održiv.

Ambasador EU posetu jugu Srbije završava učeščem u radu Odbora zainteresovanih strana za projekat Odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu kojem  prisustvuju i i Visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine Lamberto Zanieri, šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu i predsednik opštine Bujanovac.

Aktivnosti Evropskog PROGRES-a, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra.

Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: