EU Progres dobija naslednika

Lokalne vesti - Sreda 26.03.2014 - 10:32

Vranje - Zapošljavanje 300 ljudi, stvaranje uslova za otvaranje još 3.000 novih radnih mesta u narednih pet godina kao i doprinos u privlačenju investicija od najmanje 30 miliona evra u južnoj i jugozapadnoj Srbiji, samo su neki od rezultata koje je Program evropskog partnerstva sa opštinama „EU PROGRES“ ostvario za četiri godine rada, rečeno je na završnom sastanku „EU PROGRES“ u Nišu.

Sa lica mesta FOTO: EU Progres Sa lica mesta FOTO: EU Progres

Tom prilikom prezentovano je 255 programa, koji su uz finansijsku podršku Evropske Unije, Vlada Švajcarske i Srbije realizovanih u 25 lokalnih samouprava južne i jugozapadne Srbije, među kojima se nalazi i Vranje.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport  najavio je tom prilikom novi program “Evropski PROGRES” kojim će se nastaviti pomoć razvoju juga i jugozapada Srbije tokom naredne četiri godine.

- EU PROGRES je bio jedan od značajnijih i najsveobuhvatnijih programa, jer je doprineo ekonomskom napretku, poboljšanju infrastrukture, opštinskih usluga, zdravstva, pomoći socijalno ugroženim grupama, ravnopravnosti žena, unapređenju obrazovanja i kulture.

Iako se “EU progres” završava, pomoć razvoju juga i jugozapada Srbije biće nastavljena kroz novi program, “Evropski PROGRES” koji uskoro počinje – rekao je Devenport.

Ministar bez portfelja za evropske integracije Branko Ružić istakao je da su gradovi i opštine bile ključni partneri u okviru realizacije programa i da je program imao za cilj smanjenje razlika između razvijenih i nerazvijenih područja.

- U Srbiji postoji velika razlika između razvijenijih i manje razvijenih područja, ali sa „EU PROGRES“ imali smo za cilj upravo da smanjimo te razlike i omogućimo lokalnim institucijama da bolje iskoriste donatorska sredstva.

Aktivnosti u okviru Programa su upotpunile i napore republičkih i lokalnih vlasti da poboljšaju poslovno okruženje u ovom delu zemlje.

Gradovi i opštine koje su uključene u Program su bile ključni partneri u implementaciji, kao što su i najvažniji partneri u svim ostalim naporima da se osigura put Srbije u EU – kazao je Ružić

Program evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES potpomaže EU sa 14,1 milion evra, Vlada Švajcarske sa 2,9 miliona evra, dok Vlada Republike Srbije učestvuje sa 3,6 miliona evra.


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: