EVROPSKI PROGES: Poziv za nove projekte

Lokalne vesti - Četvrtak 10.09.2015 - 13:13

Vranje - Program Evropski PROGRES objavio je u četvrtak dva javna poziva za podnošenje projekata, i u te svrhe izdvojio oko 177.000 evra, za najmanje 33 projekta.

EU i Švajcarska izdvojile novih 177.000 evra EU i Švajcarska izdvojile novih 177.000 evra

Reč je o projektima koji imaju za cilj povećanje konkurentnosti lokalnih ekonomija, kroz  sertifikaciju i re-sertifikaciju međunardnih standarda kvaliteta, kao i za projekte zaštite oznake geografskog porekla.

Javni poziv biće otvoren do  23. oktobra 2015.
 
Pravo učešća na konkursu za standarde imaju sva mikro, mala i srednja preduzeća, kao i poljoprivredne zadruge, dok na poziv za zaštitu oznake geografskog porekla mogu da odgovore udruženja građana i institucije, kao i fizička i pravna lica koja, na teritoriji 34 opštine obuhvaćene programom, proizvode artikle koji nose naziv geografskog područja na kojem se proizvode.
 
- U procesu razvoja konkurentnosti svaka lokalna samuprava mora da uzme u obzir  specifičnost svoje opštine i u skladu sa tim definiše lokalno prigodne strategije i aktivnosti. U odnosu na te planove program ovom aktivnošću pruža podršku nosiocima lokalne konkurentnosti – mikro, malim i srednjim preduzećima - rekla je Olivera Kostić, menadžerka sektora za konkurentnost u okviru programa Evropski PROGRES.
 
Program će obezbediti tehničku pomoć  za uvođenje međunarodnih standarda kvaliteta u najmanje 30 malih i srednjih preduzeća, odnosno poljoprivrednih zadruga, dok će projekti koji se tiču dobijanja oznake geografskog porekla pomoći da najmanje tri nova poljoprivredna proizvoda iz navedenih područja dobiju zaštićenu oznaku porekla ili zaštićenu geografsku oznaku.
 
Evropski PROGRES neće dodeljivati novčana bespovratna sredstva, već će u odobrenoj vrednosti biti pružena tehnička pomoć za uvođenje ili re-sertifikaciju navedenih standarda i zaštite geografskog porekla.
 
Kako bi približio uslove konkursa, Evropski PROGRES će u periodu od 15. do 25. septembra 2015. godine održati pet informativnih sesija i to u: Vranju (15. septembar), Leskovcu (16. septembar), Novom Pazaru (17. septembar), Prijepolju (18. septembar) i Aleksincu (25. septembar).
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: