Folklor zaštitni znak Bosilegrada

Lokalne vesti - Četvrtak 04.02.2016 - 11:20

Vranje – Međunarodni folklorni festival "Bosilegradsko krajište peva i igra" centralna je kulturna manifestacija u Bosilegradu, koja se pod pokroviteljstvom ove opštine održava već sedam godina.

"Bosilegradsko krajište igra i peva" Foto: Centar za kulturu Bosilegrad

Bosilegrad je je jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji, čije se stanovništvo bavi uglavnom, poljoprivredom, preradom drveta, voća, povrća i šumskih proizvoda.

 

Kulturni život ove opštine, naseljene većinom pripadnicima bugarske nacionalnosti, odvija se uglavnom kroz aktivosti Centra za kulturu, gde se održavaju mnoge priredbe, takmičenja i koncerti.

 

Kao posledica stvaralačkog rada i stalne orijentacije Centra za kulturu “Bosilegrad” ka očuvanju kulturne baštine, značajna su dostignuća u oblasti likovne umetnosti, autentične narodne igre, horskog pevanja i pozorišne umetnosti.

 

Takođe i stvaralaštvo amatera manje ili više u mnogobrojnim kulturnim dešavanjima našlo je svoje mesto i dalo je svoj doprinos u kulturi ove sredine.


- Danas Centar za kulturu, čiji je osnivač opština Bosilegrad, želi da prevaziđe organizovanje kulturnih manifestacija lokalnog karaktera i na taj način ravnopravno da učestvuje u očuvanju kulturne baštine bugarske nacionalne zajednice, koja živi u Srbiji, kao i bliskih naroda na Balkanu.

 

Želimo da gradimo mostove prijateljstva, saradnje i tolerancije i da prikažemo bliskost srpskog, bugarskog i drugih naroda, i da na taj način doprinesemo sveukupnom razvitku celog regiona – kaže Ljuben Gligorov, organizator kulturnih dešavanja u Centru.

 

Centralna kulturna manifestacija u Bosilegradu, koja je prošle godine organizovana po sedmi put je Međunarodni folklorni festival "Bosilegradsko krajište peva i igra".

 

Na festivalu učestvuju folklorni ansambli pre svega iz gradova Srbije, odnosno gradova Pčinjskog, Jablaničkog i Topličkog okruga, kulturno-umetnička društva iz drugih opština, kao i kulturno-umetnička društva iz susedne Bugarske i Makedonije.

 

Na dosadašnjh sedam festivala učešće su uzela i kulturno-umetnička društva iz Francuske, Mađarske, Grčke, Turske, Crne Gore, Republike Srpske i iz drugih zemalja.

 

Kulturna umetnička društva iz opština: Bujanovac, Surdulica, Vladičin Han, Lebane, Leskovac, Raška, Novi Pazar, Prokuplje i druga iz Srbije, Kriva Palanka (Makedonija), mogu se upoznati sa iskustvima kulturno umetničkih društava iz bugarskih opština: Sofija, Pernik, Silistra, Ćustendil.

 

Ljuben Gligorov ističe da ova manifestacija prikazuje šarolikost u folklornom stvaralaštvu, a istovremeno i određene sličnosti što podseća na bliskost kulturnog nasleđa srpskog naroda i drugih nacionalnih zajednica na pomenutom prostoru, a istovremeno i podstiče na međuopštinsku saradnju sa ciljem stvaranja zajedničkih kulturnih proizvoda koji se mogu koristiti, pored ostalog i u svrhu poboljšanja turističke ponude ovog kraja.

 

- Održavanje ovog festivala utiče na poboljšanje društvene svesti i opštem razvoju kulture direktno kod građana opštine Bosilegrad, a indirektno i kod građana opština učesnika na festivalu – kaže Gligorov

 

Za vreme trajanja sedam festivalskih dana, organizuje se okrugli sto sa temama iz oblasti folklornog stvaralaštva, gde se prezentuju osnovne karakteristike igara i koreografija, njihove sličnosti i razlike, kao i metode i mogući načini za međusobne razmene i postavljanje koreografija.

Na taj način produbljuje se saradnja između samih kulturno-umetničkih društava.

 

Nadigravanje (takmičenje) u rečenici, igra karakteristična za Bosilegradski kraj, od strane parova učesnika festivala pokazuje spremnost i sposobnost samih igrača i koreografa, a izborom najlepših kostima i nošnji prikazuje se veliki stepen kulturnog razvitka predaka iz krajeva gostujućih društava, kao i nematerijalno blago kulturnog nasleđa srpskog naroda i drugih nacionalnih zajednica.

 

Kulturna umetnička društva obično ne poseduju sve odgovarajuće kostime za odgovarajuće koreografije, jer su preskupi za nabavku, a sredstva uvek nedostaju.

 

Kako su kostimi, odnosno nošnje, svim ansamblima osnovno sredstvo za kvalitetno predstavljanje, jedna od tema razgovora na okruglom stolu prošle godine je bila pokretanje inicijative za novi zajednički projekat „ Kako povoljno do narodnih nošnji“.

Bosilegrad je dosta udaljen od drugih gradova tako da su mladi i deca sa teritorije opštine na neki način izolovani i sprečeni da razmenjuju iskustva sa svojim vršnjacima u pogledu kulture i folklornog nasleđa i nemaju mnogo mogućnosti za praćenje kulturnih događaja.

 

- Ovaj festival koji prevazilazi lokalni karakter, tako da mladi koji pripadaju gostujućim folklornim grupama drugih etničkih zajednica, učešćem na Međunarodnom folklornom festivalu proširuju svoje vidike i upoznaju se sa folklornim igrama domaćina, a razmenjuju se i dragocena iskustva i sa samim učesnicima.

 

Treba naglasiti i da tradicionalni folklorni festival produbljuje i jača svest o multietničkoj saradnji, kao i da podiže nivo kulturnog razvitka građana opštine Bosilegrad – kaže Ljuben Gligorov iz Centra za kulturu Bosilegrad.

 

 

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: