FOPA: Sad Privredni čeka VIŠI sud

Lokalne vesti - Subota 31.12.2016 - 22:53

Vranje - Privredni sud u Leskovcu zatvorio je do daljnjeg predmet u slučaju „Fope“ iz Vladičinog Hana, u kome se odlučuje da li sporna imovina pripada investitoru iz Bugarske „Inter komerc grupu“ ili će se vratiti u stečajnu masu.

FOPA, nekada uzorna firma rasparčana do nule FOTO Vladicinhan.org FOPA, nekada uzorna firma rasparčana do nule FOTO Vladicinhan.org

Prema navodima Gorana Mladenovića, predsednika opštine Vladičin Han, Privredni sud čeka rasplet u slučaju predmeta koji se vode pred Višim sudom u Vranju, po osnovu krivičnih  prijava koje su podnete protiv lica koja su imovinu iz AD „Fope“, prenela u vlasništvo „Inter komerc grup“ iz Bugarske, po osnovu obaveza.

- Očekivali smo da se spor reši do Nove godine, međutim, sudija Privrednog suda je zatvorila predmet, jer prvo Viši sud u Vranju mora da odluči po krivičnim prijavama.

Taj spor je bio vrlo blizu toga da se reši u septembru, kada je trebalo da dođe do poravnanja, jer je evidentno da je tu inostrani investitor uložio inostrana sredstva, ali je i evidentno da potez kojim je preneo tu imovinu u korist svoje kompanije ima određenih peripetija i spornih elemenata.

Situacija je bila vrlo blizu dogovora da se 1,6 miliona evra koje potražuje bugarski investitor, priznaju kao prioritetno potraživanje, i da se nakon prodaje kompanije 1,6 miliona evra uplati Bugarima.

Međutim, kada se prodaje kompanija iz stečaja, to ne znači da će se prodati po procenjenoj ceni, može da se proda i za upola cene
- navodi Mladenović.

U tom slučaju bi i sam proces namirivanja potraživanja prema radnicima, dobavljačima, državi i ostalima, bio srazmeran tom iznosu.

- I zbog toga je bugarski investitor odbio da potpiše poravnanje, tražio je garanciju da će  svoj deo naplatiti, a u skladu sa Zakonom o stečaju, to niko nije mogao da mu garantuje.

I zbog toga će se dalje ići u sudskui spor, i nadamo se da će sudske istance konačno to rešiti to, kako bismo mogli da „Fopu“ pripremimo za prodaju, jer imamo zainteresovane investitore iz Turske.

Reč je o poslovnim partnerima i prijateljima  kompanije „Teklas“, koja već ima pogone u Hanu
- kaže Mladenović.

Predsednik hanske opštine ocenjuje da je „Fopa“  ključ i brava za razvoj privrede u Pčinjskom okrugu zbog svojih kapaciteta, između ostalog i zbog toga što leži na 33 hektara.

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane opštine Vladičin Han u okviru medijskog projekta. Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav opštine Vladičin Han.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: