Funkcioneri BIVŠE VLASTI na Birou za zapošljavanje!

Lokalne vesti - Subota 17.09.2016 - 21:17

Funkcionerima prethodne gradske vlasti u Vranju, koji su nakon formiranja nove većine ostali bez radnih mesta, 14. septembra je istekao rok u kojem su mogli da primaju funkcionerski dodatak.

Nova vlast počistila Gradsku upravu FOTO OK Radio Nova vlast počistila Gradsku upravu FOTO OK Radio

Ova pogodnost se, prema Zakonu o u državnim organima odnosi na funkcionere koji su bili u radnom odnosu u organima lokalne samouprave.

To bi, u prevodu, značilo da se ova klauzula odnosi na one kojima je politička pozicija ili funkcija jedino ili bar glavno radno mesto.

Prema ovom zakonu, oni imaju pravo da tri meseca nakon prestanka radnog odnosa primaju nadoknadu u iznosu plate koji su primali kada im je prestala funkcija.
 
Kako je je nova lokalna vlast konstituisana 15. juna, tri meseca kasnije, ova pogodnost, koju finansiraju poreski obveznici, je istekla.

Od najistaknutijih figura prethodne vlasti, u ovoj poziciji su bili bivši gradonačelnik Zoran Antić, njegov zamenik Dragoljub Stevanović i većnik Branimir Stojančić.

Većina ostalih imenovanih ili postavljenih lica su se vratili na prethodna radna mesta u kojima im je status bio zamrznut ili su se vratili privatnim poslovima.

Portparol vranjske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Vesna Stanojković nije mogla da potvrdi informaciju da li je neko od nekadašnjih gradskih funkcionera došao da se prijavi na tržište rada.

- Svi oni imaju rok od 30 dana od dana prestanka rada da se dođu sa dokumentacijom i prijave se na tržište rada.

Lica koja ostvare uslov za ostvarivanje prava na novčanu naknadu, u skladu sa dužinom perioda osiguranja, dobiće rešenja o tom pravu, u skladu sa zakonom
– navodi Vesna Stanojković.

Po odredbama Zakona o zapošljavanju, visina novčane naknade za nezaposlene iznosi 50 odsto prosečne zarade koja je nezaposlenom isplaćena u poslednjih 12 meseci rada.

Bivši gradonačelnik Zoran Antić kaže za OK Radio za će morati da se prijavi na tržište rada, a da je trenutno u fazi traženja novog posla.

Na pitanje novinara da li namerava da koristi nadoknadu za nezaposlene, koja mu pripada po zakonu, Antić odgovara neodređeno.

- Ne znam uopšte koja prava imam, zaista nisam u toku.


Videću ovih dana kakva je situacija i šta ću da uradim po tom pitanju - odgovara Antić.

Gradski većnik u prethodnom sazivu Branimir Stojančić je bio nešto određeniji u odgovorima.

- Planirao sam da se prijavim u NSZ i već pripremam potrebnu dokumentaciju.

Što se tiče mojih zakonskih prava, nisam siguran da li mi nešto pripada, ali ću iskoristiti ono što propisuje zakon
– kaže Stojančić.

Bivši zamenik gradonačelnika Dragoljub Stevanović kaže da je u međuvremenu od napuštanja funkcije do danas, našao posao.

- Već sam počeo da radim u NVO “Romski centar za demokratiju” u kojoj sam radio i pre imenovanja na funkciju.

Do sada sam volontirao, ali se nadam da ću od 1. oktobra tu biti zaposlen za stalno sa svim pravima i obavezama
– navodi Stevanović.

Prema saznanjima OK Radija, bivša većnica za kulturu i informisanje Nela Dimitrijević (DS) jedina je od dosadašnjih funkcionera koja je našla novi posao.

Ona je napustila radno mesto novinara u redakciji RTV Vranje, gde joj je u vreme mandata gradske većnice status mirovao i pronašla novo zaposlenje i to u struci.

- Radim kao profesor srpskog jezika u vranjskoj Gimnaziji i u školi u Moštanici.

To je rad na određeno vreme na godinu dana, menjam koleginice na trudničkom bolovanju, a za dalje čemo videti
– kaže Nela Dimitrijević za OK Radio.

Nekdašnji većnik Perica Janković (DS) vratio se svom privatnom biznisu, a raniji predsednik Skupštine Slobodan Stamenković nije ni prekidao radni odnos u ZC Vranje.

Bivši zamenik predsednika Skupštine Siniša Mitić vratio se u “Simpo” posle decenijskog izbivanja iz te firme, a neki od većnika ostali su zaposleni u Gradskoj upravi, kao što je to slučaj recimo sa Draganom Spirićem.  

Sudeći prema poslednjim najavama, postoji realna mogućnost da se barem čelnici vranjskih socijalista ponovo nađu na nekoj od funkcija u gradskoj vlasti.

Pozivajući se na stav Glavnog odbora SPS-a i dogovor Vučić – Dačić oko zajedničkih koalicija ove dve stranke na lokalu, vranjski socijalisti su pozvali naprednjake na dogovor oko prekompozicije vlasti u gradu.

Ukoliko se te najave ostvare u narednih mesec dana, bivši funkcioneri bi mogli i da „povežu staž“, pa im naknada za nezaposlene i neće biti potrebna.

 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: