Gde će dosadašnja vlast?

Lokalne vesti - Ponedeljak 16.05.2016 - 09:26

Formiranje nove lokalne vlasti za političare iz prethodne garniture u Vranju znači odlazak sa funkcija pojedinaca, kojima je proteklih godina prvo i jedino radno mesto bilo „političar“, a za druge vraćanje na pređašnja radna mesta.

Građani će tri meseca duplo plaćati funkcionere. Foto: vranje.org.rs Građani će tri meseca duplo plaćati funkcionere. Foto: vranje.org.rs

Ono što Zakon o radu u državnim organima propisuje, žargonski se može reći da sva izabrana i postavljena lica  u lokalnoj vlasti „idu tamo odakle su došla“.

Razlika je u tome samo što će oni funkcioneri koji su bili u radnom odnosu tri meseca primati nadoknadu u iznosu koji su primali kada im je prestala funkcija.

To nije slučaj sa direktorima javnih preduzeća, koji, ako za tako nešto postoji mogućnost, mogu i da ostanu da rade u preduzećima u kojima su direktorovali.

Kako sada stavri stoje sa vlasti će otići Zoran Antić, aktuelni gradonačelnik, kao i njegov zamenik Dragoljub Stevanović.  Društvo će im praviti i većnik Branimir Stojančić.

Izvesno je da će do smene doći i na čelu Direkcije, ali Dragan Stojković, neće na ulicu, nego će se vratiti na staro radno mesto, koje mu je „zamrznuto“ pre nego što je postao direktor.

Zoran Antić, koji je profesionalni političar s obzirom na obrazovanje politikologa i dugogodišnji staž i funkcije u SPS-u, podseća da vlast još nije u Vranju promenjena, ali i da je zemaljska kugla velika i da on ima puno planova.

Privatno se bavim naukom, tako da se jedan deo mojih planova odnosi na to da nastavim sa radom tamo gde sam stao. To će biti jedan deo mojih aktivnosti.

Što se tiče nekog drugog angažmana, o tom potom, rano je da o tome govorimo.

Čekamo konstituisanje lokalne vlasti. Sve su to normalne stvari, ništa tu nije tragično. Sve to dođe i prođe. Ko misli da je politička funkcija večna, taj nije normalan
- zaključuje Antić.

Prema važećem Zakonu o radnim odnosima u državnim organima, koji se primenjuje i na lokalne samouprave, postavljena i izabrana lica, bilo da su razrešena funkcije bilo da im je istekao mandat, imaju pravo na platu u trajanju od tri meseca u visini koju su imali u vreme prestanka funkcije.

I to svi, bez izuzetka, jer zakon ne propisuje koliko minimalno neko treba da provede na funkciji da bi primao ovaj „bonus”.

Tako će Dragoljub Stevanović, iako je na mestu zamenika gradonačelnika proveo dve godine, primati nadoknadu kao da je taj posao radio u punom mandatu od četiri.

On kaže da je pre nego što je  došao na ovu funkciju radio u “Biznis inkubator centru” i  da je tamo bio “zamrzao” radno mesto.

- U međuvremenu, zbog dešavanja u toj organizaciji, dao sam otkaz.

Najverovatnije ću se vratiti u nevladin sektor.
 
S obzirom da je godina odmakla, donacije podeljene, a projekti se realizuju,  ne verujem da ću odmah imati primanja, tako da ću morati da koristim zakonsku mogućnost o nadoknad
i - kaže Stevanović.

Većnik Branimir Stojančić, ukazuje da nije rođen kao političar i da ne želi da ceo svoj život bude političar.

- Radiću neki posao u struci. Već imam ponuda.
 
Razmatram ih. Videću šta ću, kad dođe do smene
- kaže Stojančić.

Direktor Direkcije Dragan Stojković, podseća da je jedan od retkih direktora javnih preduzeća u Vranju, koji ima radno mesto i da mu tamo radni proces miruje.

Stojković navodi da za slučaj DS ne uđe u lokalnu vlast, on se vraća na svoje pređašnje radno mesto.

- Vraćam se na svoje ranije radno mesto. Zakonski gledano, za direktore koji nisu imali radno mesto u preduzeću pre dolaska na funkciju može da se postupa po tri zakona

To su Zakon o radu, Zakon o radu u javnim preduzećima i Zakon o načinu određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.
 
Prema odredbama prva dva zakona, ona lica koja su imenovana i postavljena mogu da budu u radnom odnosu na određeno vreme.

Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru omogućava kroz sistematizaciju da može da se izvrši prijem u  stalni radni odnos, tako da se u preduzeću ispuni kvota o maksimalnom broju zaposlenih
- pojašnjava Stojković.

Kako god,  poreski obveznici će neko vreme plaćati dva gradonačelnika Vranja, dva zamenika, dva gradska veća i preostale funkcije u lokalnoj vlasti, puta dva.

Istovremeno, direktori javnih preduzeća, nemaju navedeno pravo jer se Zakon o radnim odnosima u državnim organima ne primenjuje na javna preduzeća, već opšti režim radnih odnosa  po Zakonu o radu, pa su građani oslobođeni plaćanja duplih funkcija.
 

 
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: