GIMNAZIJA: I đaci za uvođenje uniformi

Lokalne vesti - Ponedeljak 10.10.2016 - 10:59

Ukoliko Savet roditelja i Školski odbor potvrde inicijativu Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju, đaci ove obrazovne ustanove od Nove godine moraće da nose uniforme, kaže za OK Radio direktorka škole Suzana Mišić.

Uniforme vode ka jednakosti? FOTO Profimedia  Uniforme vode ka jednakosti? FOTO Profimedia

Inicijativu su još prošle godine pokrenuli direktorka škole i pedagoško – psihološka služba, kada je donet pravilnik o odevanju, što je bio prvi korak ka uvođenju školskih uniformi.

- Pravilnikom je precizirano da i zaposleni i đaci moraju da se odreknu mini sukanja, dekoltea, oskudne garderobe i jake šminke i ova odluka se u Gimnaziji poštuje.

U međuvremenu smo konsultovali Đački parlament i uradili anketu u kojoj se 50 odsto đaka izjasnilo da podržava uvođenje školskih uniformi
– kaže direktorka Suzana Mišić.

Na sastanku Saveta roditelja, ova odluka će se detaljno razmatrati, s obzirom na to da roditelje najviše brine finansijska strana ovog projekta.

- Kada govorimo o uniformama, mi prvenstveno govorimo o obeležju škole, želimo da naš učenik bude prepoznat kao pripadnik jednog obrazovnog sistema.

Govorili smo o varijanti da za dečake uvedemo prsluk ili košulju, a za devojčice tunike, ali ćemo o detaljima još razgovarati
– pojašnjava direktorka.

Po njenim rečima, stvari će biti jasnije nakon sastanka Saveta roditelja, nakon čega će konačnu odluku doneti Školski odbor, možda već naredne sedmice.

Ako se sve odvija po zamisli uprave Gimnazije, svi đaci ove škole osim maturanata će već od Nove godine poneti nove školske uniforme.

Posao izrade uniformi bi trebalo da bude poveren firmi koja da najpovoljniju ponudu na javnom tenderu, ali u upravi škole očekuju da to bude vranjski “Jumko”.

- S obzirom na to da je prvi čovek “Jumka” u našem školskom odboru, od njega imamo obećanje da će ova firma naplatiti samo materijal za uniforme, a da će njihova izrada biti neka vrsta sponzorstva.

Ceo postupak mora da bude javan i što je najvažnije, sve ovo mora da bude u interesu naših učenika
– zaključuje direktorka Suzana Mišić.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: