"Grad mora da funkcioniše, i tačka!"

Lokalne vesti - Sreda 04.03.2015 - 12:39

Povodom izjava predstavnika sindikata Gradske uprave date medijima saopštenjem za javnost oglasio se Kabinet gradonačelnika Vranja.

Uprava: Grad mora da radi dalje! Uprava: Grad mora da radi dalje!

U saopštenju Kabineta se ocenjuje da su izjave čelnika sindikata „dijametralno suprotne realnoj situaciji, te se s toga mogu okvalifikovati kao tendeciozne i političke motivisane“.

- Činjenica je da je prosečna zarada isplaćena u januaru za najnižu stručnu spremu iznosila 22.465 dinara, a ne 18.000  kako tvrde u sindikatu.  

Smanjenje plata izvršeno je u skladu sa Uredbom o koefecijentima za obračun i isplatu plata, a ne po nahođenju Gradskog veća ili  gradonačelnika koji i nije poslodavac, već je to načelnik Gradske uprave.

I pored toga gradonačelnik je u nekoliko navrata imao sastanke, kako sa predstavnicima sindikata Gradske uprave, tako i republičkog, što demantuje zlonamerne insinuacije  o navodnom ignorisanju problema - stoji u saopštenju.

Kako se u dokumentu dalje navodi, na sednici Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština gradonačelnik Vranja je predložio povećanje zarada za 12 odsto i taj predlog je upućen resornom ministarstvu. Formirana je i radna grupa na predlog gradonačelnika,  koja je sa sindikalistima održala tri sastanka vezana za izradu pojedinačnog kolektivnog ugovora, o čemu postoje zapisnici.

- U utorak 3. marta sindikat je predao prečišćen tekst, a onda doneo odluku o održavanju zbora, a potom i o stupanju u štrajk upozorenja, što je potpuno nelogično.

U dosadašnjim razgovorima od strane gradonačelnika iskazana  je više nego dobra volja da se dijalogom dođe do najboljeg rešenja, kao što je to bilo u slučaju Predškolske ustanove, ali najnoviji potezi  pokazuju da iza navodne ,,brige“ za materijalni položaj zaposlenih stoje drugi motivi.

Nije ih teško prepoznati, ali zarad istine na koju javnost ima pravo, zatraženo je da se od poreza na imovinu, lokalnih administrativnih i komunalnih taksi opredele sredstva za isplatu novčane pomoći, namerno zaboravljajući da zarade  ne uređuje lokalna samouprava, već su one definisane Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama - podseća se u saopštenju.

Ponašanje sindikalaca koji traže „poboljšanje uslova rada u Gradskoj upravi“ karakteriše se kao „prilično licemerno, drsko i ispod granice dobrog ukusa“, jer su u Upravi uslovi rada „daleko bolji nego na drugim mestima.

- Rukovodstvo grada je istrajno u nameri da pomogne zaposlenima i to samo u zakonskim okvirima, ali neće dozvoliti da zbog štrajka građani ne mogu da ostvare svoja prava. Gradska uprava mora funkcionisati i tu neće biti kompromisa - kaže se ne kraju saopštenja potpisanog sa Kabinet gradonačelnika Vranja.


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: