Grad naložio prinudno iseljenje Cere i Zajednice

Lokalne vesti - Sreda 09.09.2015 - 10:55

Grad Vranje podneo je u utorak zahtev Osnovnom sudu za prinudno iseljenje Književne zaajednice “Bora Stanković” iz Pribojčićeve kuće, u kojoj se decenijama nalazi.

Ovako je sve počelo - performans iroslava Mihailovića u dvorištu Pribojčićeve kuće FOTO T. Stamenković Ovako je sve počelo - performans iroslava Mihailovića u dvorištu Pribojčićeve kuće FOTO T. Stamenković

Zahtev je podnet na osnovu presude tog suda od 2. aprila ove godine, kojom se Gad proglašava za jedinog vlasnika “Pribojčića” i omogućava mu se da slobodno raspolaže svojom imovinom.

Prema rečima gradskog pravobranioca Dragana Mihajlovića, Grad nije želeo da “stvari lomi preko kolena”, pa je za Književnu zajednicu obezbedio novi prostor, na trećem spratu bloka Pošta - banka.

- Reč je o dve postorije od oko 27 kvadrata. Zamenili smo ulazna vrata, okrečili, spustili plafone, i prostorije doveli u standarno stanje za korišćenje. Posle toga smo Zajednici poslali ugovor o zakupu, ali njihov odgovor praktično je bio negativan - kaže Mihajlović.

Lider Zajednice Miroslav Cera Mihailović uputio je jasne zahteve glede novih prostorija u pet tačaka. On najpre traži jednu prostoriju za redakciju, a drugu za grafički studio.

U trećoj prostoriji treba da se nalaze Biblioteka i legat akademika Vuka Filipovića, Zajednici je potreban i magacinski prostor, a vrhunac je zahtev za “prostoriju za književne susrete od najmanje 60 mesta”.

Mihajlović kaže da posle ovakvih zahteva Gradu nije ostalo ništa drugo nego da sudu podnese zahtev za prinudno izvršenje presude iz aprila, što praktično znači iseljenje Zajednice iz prostorija u Pribojčićevoj kući.

- To je bio jedini način, jer Grad Zajednici više nema šta da ponudi. Uostalom, mi nismo osnivači Zajednice i u tom smislu nemamo prema njoj nikakve obaveze - kaže Mihajlović.  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: