Grad tuži ceru, Cera tuži Grad

Lokalne vesti - Ponedeljak 16.06.2014 - 17:05

Književna zajednica „Bora Stanković“ najavila je tužbu protiv grada Vranja zbog nezakonitog prisvajanja vlasništva nad objektom Pribojčićeve kuće u kome je inače i smešteno ovo udruženje.

Davinić i Mihailović Davinić i Mihailović

Zoran Davinić, sekretar i pravni zastupnik Književne zajednice, tvrdi da je grad pod sumnjivim okolnostima, koristeći se raznoraznim odlukama i rešenjima koja nemaju zakonsku osnovu, upisao ovaj spomenik kulture na svoje ime.

- Kada je Direkcija za državnu imovinu trebala da dozvoli ustupanje ovih prostorija Književnoj zajednici tražila je od grada dokaz o vlasništvu koji nadležni nisu dostavili iz razloga jer ga ne poseduju – rekao je Davinić i dodao da čitava priča obiluje problemima jer je Vranje pokrenulo tužbu protiv Književne zajednice sa zahtevom da se ona iseli iz sadašnjih prostorija.  

On navodi da ne postoji valjani razlozi za postupke gradske vlasti, već se sukobi veštački kreiraju iz ličnog animoziteta uperenom prema njenom uredniku Miroslavu Ceri Mihailoviću.

Davinić pokretanje različitih sudskih sporova vidi i kao potrebu pojedinih ljudi iz Pravobranilaštva za očuvanje svojih radnih mesta.

- Ne postoji objašnjenje bilo kakve vrste da se ova zgrada oduzme Književnoj zajednici.

Tamo negde se provlači da zgrada treba biti ustupljena Muzeju. Zar grad nema preča posla nego da uzima ovu zgradu, a ne zna zašto je uzima, niti zašto je daje?

Zar treba ovakav objekat da propadne kao što sve ostalo propada pod patronažom Muzeja - pita se Davinić i dodaje da u srži čitave priče ne postoji niti pameti niti inteligencije, kako kod gradonačelnika tako i kod njegovih saradnika.

Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice, čitav proces tumači kao školski primer pravnog nasilja.

- Ovde se radi o ciljanom političkom procesu, pokušaju političke egzekucije jedne institucije, a u čijem je interesu, ne zna se – tvrdi Mihailović.

On je zbog velikog broja sporova koje grad gubi pred Književnom zajednicom pozvao Osnovno javno tužilaštvo da reaguje.

- Pozivam Osnovno javno tužilaštvo da podnese krivični postupak protiv gradonačelnika Zorana Antića  za nevršenja službene dužnosti i nanošenja štete gradskom bužetu – otvoren je bio Mihailović.

Gradonačelnik Zoran Antić sa druge strane napominje da je zapravo Mihailović taj koji svojim tužbama troši novac građana Vranja.

- Grad štiti svoju imovinu i ono što je pod zaštitom niškog  Zavoda za spomenike kulture – decidan je bio Antić.

Književna zajednica najavila je i tužbu gradu sa privremenim merama zbog neisplaćenih zarada i doprinosa uredniku udruženja koji, po njihovim rečima, nije primio novčanu nadoknadu za rad već pet godina.

Grad je po nepravosnažnoj presudi iz ove godine dužan da Književnoj zajednici nadoknadi dug od oko 12 miliona dinara.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: